Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Prosty, lekki CMS [darmowy]
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Systemy portalowe i CMS'y
Olsz4k
Witam, poszukuję porady, który CMS waszym zdaniem jest najlepszy. Chodzi o możliwość dodawania tekstu i jego edycji, powiedzmy coś w rodzaju aktualności, oraz ewentualna możliwość dodawnia zdjęć dla każdej z nich.
Oczywiście nie interesuje mnie tylko system aktualności, ale ogólna edycja tekstów na stronie/każdej podstronie.
Wiem że jest tego masa w internecie, dlatego chcę zasięgnąć Waszej porady, który CMS jest w miarę stabilny, łatwy w obsłudze i "przyjemny".
Za wszelką pomoc dziękuję!
com
nie da się ot tak ocenić każdego, bo to zależy od tego co kto potrzebuje, poza tym każdy Ci powie że jego produkt jest najlepszy, w końcu nikt tu nie bd robił komuś reklamy wink.gif
Olsz4k
A jesteś w stanie polecić kilka takich?
kallosz
Ja Ci polecam Drupal.
mimol
lekki i prosty to jest Wordpress
Daiquiri
Cytat(mimol @ 14.09.2013, 18:01:43 ) *
lekki i prosty to jest Wordpress
Pozostańmy przy prosty. Zarówno we wdrożeniu jak i obsłudze.

Nie podałeś konkretnych wymagań. W zasadzie wszystko co na rynku sprawdzi się do małych/średnich projektów. Drupal (trudniejszy we wdrożeniu, ale za to elastyczny), Wordpress(prosty we wdrożeniu, ale daleko mu do wydajności Drupala), Joomla - takie nie wiadomo co ;-). Wybacz tendencyjność wobec Joomli, ale nie przepadam za tym systemem.
com
w zasadzie to te masówki już wymienili moi przedmówcy... zgadam się z Tobą Daiquiri i też mam mieszane uczucia w temacie Joomli choć zatrzymałem się na wersji 2.X, wiec z ciekawości chciałem obejrzeć co się zmieniło w 3,1 to zastałem "An error has occurred." w demo na ich oficjalnej stronie wiec dalej mnie nie przekonują do siebie biggrin.gif a co Drupala to trzeba uważać jak się oprogramowuje podział na strony, bo można przy tym zobaczyć ładnego errora wpisując tradycyjne -1, co np można zaobserwować na page Steve`a Wozniak`a biggrin.gif

http://top-websites.burtronix.co.za/ wink.gif

a tutaj całą lista darmowych CMS http://www.opensourcecms.com/scripts/show....S%20/%20Portals wink.gif można poczytać na ich temat i każdy przez kogoś tam został oceniony, wiec jest w czym wybierać wink.gif
Olsz4k
Drupal,Joomla, WP - wymieniliście mi czołówki, które są dosyć rozbudowane i popularne, a ja podałem JEDYNE funkcje które chciałbym wykorzystać (czyli mały system newsów + dodawanie fotek). Niemniej jednak dziękuję za linki - na pewno sprawdzę. Jakby komuś jeszcze coś wpadło do głowy to proszę pisać. smile.gif
Dejmien_85
Cytat(Olsz4k @ 17.09.2013, 00:11:52 ) *
Drupal,Joomla, WP - wymieniliście mi czołówki, które są dosyć rozbudowane i popularne, a ja podałem JEDYNE funkcje które chciałbym wykorzystać (czyli mały system newsów + dodawanie fotek). Niemniej jednak dziękuję za linki - na pewno sprawdzę. Jakby komuś jeszcze coś wpadło do głowy to proszę pisać. smile.gif

Z prostych to polecam Quick.CMS, albo CMS Made Simple.
Daiquiri
Olsz4k, w zasadzie to pytałeś o to "który CMS waszym zdaniem jest najlepszy" + nie napisałeś, że są to jedyne interesujące Cię funkcje smile.gif. Te najbardziej popularne rozwiązania mają największe wsparcie w postaci środowiska, darmowych wtyczek, bieżących aktualizacji. Niemniej jednak jeżeli szukasz czegoś z systemem aktualności + zarządzaniem stronami to wymagania spełnia WP bez dodatków w postaci wtyczek. Możesz w nim:
- zarządzać użytkownikami w tym sobą, czyli administratorem (domyślam się, że to też potrzebne),
- zarządzać stronami,
- zarządzać aktualnościami,
- dodać "wbudowaną" galerię do dwóch powyższych.

Nie jest jednak lekki(chociaż w dobie obecnych cen kostki ramu nie jest to aż tak bolesne) i posiada kilka "zbędnych" opcji: możliwość dodawania widgetów, wtyczek czy komentarzy. Wiem, że faktycznie istnieje/istniała instytucja taka jak CushyCMS, Get Simple, CMS Made Simple, Simple CMS czy płatny Perch. Nie korzystam jednak na co dzień więc musiałbyś zerknąć sam.
dimo
Ja używam Joomla i Wordpressa. Ale pod względem prostoty i lekkości z tych dwóch to poleciłbym zdecydowanie Wordpressa. Myślę, że bardziej innuicyjny, sam się prosto aktualizuje do kolejnych wersji ...
Tutaj kilka tych podstawowych CMSów jest opisanych tworzenie-stron-internetowych.net.pl/systemy-cms
Dejmien_85
Cytat(Daiquiri @ 14.09.2013, 20:16:04 ) *
Joomla - takie nie wiadomo co ;-). Wybacz tendencyjność wobec Joomli, ale nie przepadam za tym systemem.

Jak się nie lubi i nie zna jakiejś platformy, to lepiej się na jej temat nie wypowiadać. *wink*

Ja korzystam z Wordpressa, Joomli i Drupala. Każda z tych platform ma swoje mocne strony i zastosowania. Sęk w tym, aby wiedzieć której platformy użyć do jakiego celu. ; )
Daiquiri
Dejmien_85, a gdzie napisałam że nie znam Joomli?
Dejmien_85
Cytat(Daiquiri @ 17.09.2013, 13:04:26 ) *
Dejmien_85, a gdzie napisałam że nie znam Joomli?

Pomiędzy wierszami napisałaś, że nie lubisz, także wniosek jest taki, że mało używasz - a czy trafny to już inna sprawa. wink.gif

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.