Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: logowanie każdej akcji przez użytkowników
Forum PHP.pl > Forum > PHP
1q2w3e4r
Witam,
Potrzebuje logować każdą akcję wykonaną przez użytkowników. Na początku myślałem o tym aby to robić do bazy mysql ale w krótkim czasie może być miliony rekordów wiec to nie wyrobi.
Czy są może do tego celu jakieś narzędzia? Jeśli znacie rozwiązanie tego problemu bardzo proszę odpowiedź.
nospor
1) Milion rekordow dla bazy mysql to zaden problem.
2) Czy musisz do konca zycia trzymac te logi? Nie mozesz czyscic np starszych niz pol roku?
1q2w3e4r
Mogę kasować właśnie po pół roku. Milion będzie generować się w jakieś 4-5 dni więc za pół roku będzie tego aż 30mln. Czy są do tego może jakieś inne narzędzia?
nospor
Nie no, 30ml to tez zadna liczba. A co ty z tymi danymi zamierzasz robic? I co ty masz za serwis ze w ciagu 4 dni bedziesz mial milion logow? Co ty tam logujesz tak waznego?
L0k0
Hej!

Ja bym podzielił zdarzenia na kategorie i w zależności od kategorii trzymał coś dłużej lub krócej. To jedno.

Drugie - nie trzeba usuwać starych danych, można (a może nawet trzeba) je archiwizować! W razie potrzeby odtworzenia wgrywasz bazę i szukasz informacji, potem bazę czyścisz.

Pozdrawiam!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.