Po dużym czasie spędzonym w PHP zamierzam napisać jakąś własną stronkę od 0. Tak więc doszedłem do skryptu logowania i tutaj zaczynają się dla mnie schody ;c
Otóż mam taki problem.
W bazie danych w tabeli `users` znajduje się `nick`='admin' i `haslo`='admin' oraz `zalogowany`='0'.
Chcę zrobić taki skrypt, że po podaniu poprawnego loginu i hasla zmienil sie status z 0 na 1. A następnie skrypt sprawdzalby czy status wynosi 1. Jesli TAK to znaczy ze user jest zalogowany, jeśli nie to skrypt kazałby się mu spowrotem zalogować.
Niestety ten mój skrypt nie działa, gdyż jeśli poda się TYLKO poprawny login to odrazu skrypt zmienia w bazie danych status z 0 na 1 nie ważne czy hasło jest poprawne czy złe. W odwrotną stronę to nie działa. Tak więc co jest źle ?
Obecnie napisałem takie cuś.
<?php include('includes/config.php'); $login = "SELECT `nick` FROM `users` WHERE `nick`='{$_POST['login']}'"; $pass = "SELECT `haslo` FROM `users` WHERE `haslo`='{$_POST['haslo']}'"; $zapytanie = "UPDATE `users` SET `zalogowany` = '1' WHERE `nick`='{$_POST['login']}'"; }else { } ?> <h1>LOGOWANIE !</h1> <form action='login.php' method='POST'> <input type='text' name='login'> <input type='password' name='haslo'> <input type='submit' value='Wyslij'> </form>