Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pobieranie danych za pomocą JSON
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
mati251195
Witam,
Chciałbym za pomocą jQuery dzięki metodzie JSON pobrać dane z pliku PHP. Mam takie pliki:

1. $(document).ready(function() {
  2.  
  3. $.getJSON('../news.php', function(data) {
  4. alert(data);
  5. });
  6.  
  7. });

1. <?php
  2.  
  3. $i = 'To jest tekst';
  4. echo json_encode($i);
  5.  
  6. ?>

Niestety kompletnie to nie chce działać, dlaczego?
nospor
Sprawdz w konsoli FIREBUG jakie idzie zadanie i co zwraca.
mati251195
Jak? Sprawdzałem tylko i wiem, że nie wywala żadnych błędów.
nospor
Ale co sprawdzales?? Masz zajrzec do konsoli FIREBUG, zobaczyc czy idzie twoj ajax i jesli pojdzie to zobaczyc co zwraca...

ps: i po co w ogole zwykly tekst kodujesz na JSON? Tekst to tekst, wywalaj go normlanie w skrypcie i normalnie go odbieraj.
mati251195
To jest tylko przykład, po co mam pisać rozbudowy kod PHP, skoro najprostszy nie działa?

Pytałem jak mam to sprawdzić, może ktoś napisać?
nospor
Cytat
Pytałem jak mam to sprawdzić, może ktoś napisać?

Przeciez ci napisalem:
Cytat
Masz zajrzec do konsoli FIREBUG, zobaczyc czy idzie twoj ajax i jesli pojdzie to zobaczyc co zwraca...

Czego nie rozumiesz w tym zdaniu?
mati251195
Wywala tam jakiś błąd przy JSONie. Tutaj daję moją paczkę plików, jeśli ktoś może to proszę zerknąć i powiedzieć, jak to naprawić: http://www.speedyshare.com/Jn6HC/asd.rar smile.gif
nospor
Jakis blad.... to moze bys napisal jaki?
mati251195
Błąd undefined character. Dałem link do paczki plików to szybciej byłoby jakby to ktoś pobrał i spróbował naprawić.
buliq
Cytat(mati251195 @ 8.10.2013, 15:35:27 ) *
Błąd undefined character. Dałem link do paczki plików to szybciej byłoby jakby to ktoś pobrał i spróbował naprawić.

LOL, jeszcze nie znalazłeś błędu i chcesz żeby ktoś naprawił?
Nie ten dział.
mati251195
A od czego jest to forum? Napisałem kod tak, jak znalazłem w sieci i nie działa, więc proszę o pomoc. Wy niby pomagacie, ale tak naprawdę to niczego konkretnego nikt z Was nie napisał, tylko cały czas same ogóły - tak to i ja bym mógł innym pomagać. Jesli ktoś by to umiał to od razu by wyłapał, co nie działa, bo kod jest krótki i dla znającej się na tej osoby na pewno nie jest skomplikowany. Jak macie tak pomagać to nie pomagajcie, bo tylko nabijacie sobie nic nie wnoszące do tematu posty.
nospor
Przestan jeczec bo az zal sluchac.... Caly czas ci pisalem co masz robic, ale ty to zlewales. Musialem sie dopraszac bys laskawie raczyl cos zrobic. To my mamy problem czy Ty?questionmark.gif To nam ma zalezec czy Tobie? Pomysl nad tych chwilke - zrob choc tyle, a nie tylko masz roszczeniową postawe :/

Co ci niby innego mielismy napisac? Gdzie jest blad? Sek w tym ze w kodzie co tu pokazujesz nie ma bledu. Wszystko jest ok. DLatego tak sie dopytywalem co sie dzieje u Ciebie, ale to mozna bylo zakwitnac a nie sie tego od Ciebie dowiedziec. Jakbym rozmawial z 3 letnim dzieckiem.
Na potwierdzenie slow, ze wszystko jest ok, sciagnalem sobie te paczke i co ? I wszystko jest ok. Ladnie sie wyswietla Twoje HAHA
Zamiast wiec walic focha zrozum wkoncu, ze musimy wiedziec co sie dzieje u CIebie, bo kod sam w sobie jest poprawny i dziala. Kapisz?

ps: sprawdz, czy przypadkiem nie zapisales pliku news.php z BOM. Ma byc UTF-8 bez BOM
Tak ma wygladac plik news.php
  1. header('Content-type: application/json');
  2. $i = 'hahaha';
  3.  
  4. echo json_encode($i);

bez BOM. Jesli nadal w żądaniu ajax w konsoli FIREBUG nie pokaze ci ze to jSON, to naprawde, wrozek nie ma. ALbo to wystawisz online albo nici
mati251195
No i teraz, jak najbardziej działa. Problem był z tym BOM smile.gif Dziękuję.
nospor
Jakbys od razu zrobil o co prosilem i napisal co sie dokladnie dzieje, czyli o to:
Cytat
Błąd undefined character.
To problem bylby rozwiazany juz po pierwszym poscie... ale nie... Na przyszlosc zamiast czekac az ludzie za cieie wszystko odwala, staraj sie czytac co piszą, bo zazwczyaj robią to nie bez powodu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.