Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: --- usunieto przez autora ---
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
lunter
--- usunieto przez autora ---
Michał Fikus
Jest to wartość stała dla każdej przeglądarki - PrintScreen, Photoshop.
Michał Fikus
lunter -> moim zdaniem nie opłaca się obciążać strony javascriptem. Zwłaszcza biorąc pod uwagę, że część użytkowników wyłącza obsługę javascriptu, lub w danej przeglądarce w ogóle jej nie posiada.
Kiedyś też czytałem jakiś artykuł, gdzie były wymienione szerokości dla kilku przeglądarek i OS -> stanowiących przeszło 98% występujących. Proponuję pogooglować trochę, a dzięki temu problem rozwiązać statycznie.
Paul
Ja napisalem cos takiego:

1. <meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2">
  2. <script type="text/javascript">
  3.  
  4. function scroll_width() {
  5. szer1 = document.body.clientWidth;
  6. styl = document.body.style;
  7. over = styl.overflow;
  8. styl.overflow = 'hidden';
  9. szer2 = document.body.clientWidth;
  10.  
  11. if(navigator.userAgent.indexOf('Opera') != -1) {
  12. while(szer1 == szer2) { // dlatego bo opera reaguje z opoznieniem na overflow hidden
  13. szer2 = document.body.clientWidth;
  14. }
  15. }
  16.  
  17. styl.overflow = over;
  18. alert(szer2 - szer1);
  19.  
  20. }
  21. </head>
  22. <body onload="scroll_width();">
  23.  
  24. <br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br>
  25. </body>
  26. </html>

Dziala na IE6, Firefox 1.0PR, Opera 7.23...

Ale jest pewnien problem - nie dziala na zwyklej Mozilli (tzn. dziala, ale zwraca -16 zamiast 15), chodziaz dziala na Firefoksie ktory przeciez jest tez na Gecko blink.gif. Problem polega na tym, ze jakos dziwnie reaguje na zmiane overflow na hidden... Pasek sie nie ukrywa, ale clientWidth zaczyna zwracac inna wartosc... Probowalem ukryc scrollbara przez window.scrollbars.visibility, przez setAttribute('style','overflow: hidden;') ale mi sie nie udalo dry.gif

Na reszcie zwracane wartosci zgadzaja sie ze screenami...
revyag
A u mnie na ie 6.0, firefoxie 1.0, operze 7.51 zwraca 16, a na mozilli 1.7.2 15 smile.gif
Może system operacyjny też ma jakieś znaczenie ?
Paul
Skoro masz IE to masz winde... Dziwne, bo ja wlasnie tez to na windzie (XP) odpalalem... I mialem wyniki takie: IE, Opera: 17, Firefox: 19, tak samo mialem na screenach.. Mozilla 1.6: -16
revyag
Mam winde, ale 98(praca). Chodziło mi o wersje windowsa smile.gif. Także może właśnie to ma coś do rzeczy
Paul
Faktycznie, ma do rzeczy. Wlaczylem sobie wyglad klasyczny interfejsu, taki jak w 98 i mam wyniki takie jak ty, czyli 16, tylko na Mozilli -16, ale to moze byc wina roznych wersji.
Paul
Cytat(lunter @ 2004-10-26 19:23:01)
Napisalem samemu kod, ale chcialem zobaczyc wasze pomysly i porownac.

To moze wsadz na forum juz twoj kod. Chcialbym zobaczyc twoje rozwiazanie smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.