Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: newsy- struktura
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
invx
jaka macie u siebie strukture systemow newsow ? Nie wiem zabardzo co wybrac, a mam wiele pomyslow, czy powinna byc mozliwos komentowania komentarzy, jesli tak to czy tylko 1 poziom?, i czy ma to sie wyswietlac jak forum, czy tak jak na np. Onecie? czy moze to zrobic jak forum, ze bedzie wyswietlalo, o ilosci wyswietlen, info kto ostatni skomentowal, data godzina ?
mike
Moim zdaniem najlepiej to wygląda jak jest tak :
+News
- data dodania
- autor
- temat
- treść
- ilość komentarzy
+Komentarz
- data dodania
- autor
- temat
- treść

1. Musisz sie zastanowic czy chcesz napisać forum czy system newsów;
2. Czy wszystkie bajery takie jak zagnieżdżenie komentarzy o poziomie > 1 jest ci potrzebne i czy będzie to wykożystywane;
invx
tez mam taka wizje, alejak sie dobrze zastanowic, to system ewsow moglby wygladac jak forum, a co do bajerow, to prawdopodobnie nie bede wykrzystywac, ale lubie bajery, i i je zrobi biggrin.gif , pytanie tylko jakie ? czy komentowanie tylko komentarza, czy jesz glebije wchodzic ? i jak by te komentarze komentarzow, mialy wizualnie byc rzomieszczone, w tym mam najwiekszy problem.
SET
ja bym nie robił rozwijalnych komentarzy (czyt. podkomentarzy), strona jest mało przejrzysta
Vengeance
Samo czytanie komentarzy jak w onecie jest dla mnie calkowicie nieporeczne. Ale to dla mnie.

co do samych komentarzy to gdy coś pisze to nie robie skryptu:
newsy + komentarze
arty + komentarze
download + komentarze

tylko pisze raz dosc elastyczny skrypt komentowania tak ze moge go podpiac pod co tylko chce. zastanow sie nad tym bo wymaga aby przewidziec pewne przyszlosciowe sytuacje i trza zaprojektowac jakies mini API.
invx
Vengeance a mogl bys jakos obrazowo powiedziec jak to robisz ? jak laczysz to z modulami newsow, czy downloadu ?
Najki
Zapewne w tabeli komentarze dodaje pole, które przyjmuje jedną z określonych wartości, np.:
pole: kategoria
wartości:
1 = komentarz do newsów
2 = komentarz do artykułów
3 = komentarz do pliku w downloadzie
Potem w zapytaniach do MySQL dodaje tylko "where kategoria='2'", gdy ma to byc komentarz do artykułów.
sf
Najpierw zaczyna sie od najprostrzego modelu systemu wiadomości, który przedstawił mike_mech. Jeśli już to zrobisz to potem możesz dodawać nowe rzeczy... tylko jak już ktoś wspomniał najlepiej pisać tak skrypt, aby łatwo potem można było pozmieniać/dodać odpowiednie rzeczy.

Sam aktualnie robie taki skrypt, idzie lajtowo pisanie, tylko jakoś czasu ciągle brak tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.