poniżej kod jakiego używam do dodawania zdjęć do galerii na serwerze. Chciałbym dorobić automatyczne skalowanie rozmiaru zdjęć do 800x600 jeśli zdjęcie jest większych rozmiarów, a jeśli mniejszych to aby nie zostało skalowane. Uczę się php i nie za bardzo wiem jak się za to zabrać, gdyby ktoś mógł pomóc rozwiązać mój problem to byłbym wdzięczny.
Aaaa... jeszcze gdybyście mogli mi pomóc z sensownym tworzeniem miniatur, w senie aby z przeskalowanego już zdjęcia stworzyć miniaturę z części tego zdjęcia, tak aby nie było zniekształcenia, no chyba że jest na to jakiś lepszy sposób.
z góry dziękuje!
<form action="" method="post" enctype="multipart/form-data"> <input name="image" type="file"> <input name="" type="submit"> </form> <?php $plik_tmp = $_FILES['image']['tmp_name']; $plik_nazwa = $_FILES['image']['name']; $save_file = $plik_nazwa; $img = imagecreatefromjpeg('images/normal/'.$save_file.''); $width = imagesx($img); $height = imagesy($img); $width_mini = 250; // szerokosc obrazka $height_mini = 170; // wysokosc obrazka $img_mini = imagecreatetruecolor($width_mini, $height_mini); imagecopyresampled($img_mini, $img, 0, 0, 0, 0, $width_mini , $height_mini, $width , $height); imagejpeg($img_mini, "images/mini/".$save_file."", 80); // utworzona miniaturka liczba (80) oznacza jakos obrazka od 0 do 100 imagedestroy($img); imagedestroy($img_mini); } ?>