Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Wymiana wiadomości (forum) zasada działania
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
artkow00
Witam.

Jednym z elementów tworzonej przeze mnie strony będzie miniforum, a dokładniej coś w stylu "ściany", na którą jeden user będzize mógł dodać post, a drugi user albo dodać nowy post, albo skomentować istniejący.

Mam wystaraczająco umiejętności, żeby coś takiego napisać, zakładając, że do wykonania stosuje się php/mysql..
I tu pojawia się moje pytanie:

Czy do wykonania takiej funkcjonalności korzysta się z tabel, w których zapisujemy po prostu posty userów i jest w nich też miejsce na komentarze do tych postów? Czy takie rozwiązanie jest niepraktyczne (bo np tabele byłyby za duże) w związku z czym korzystniej użyć innych rozwiązań?

Zakładam automatyczne usuwanie postów np. po roku od dodania.

Dzięki za pomoc z góry smile.gif
AK
jacobson
Wydaje mi sie ze najlepszym rozwiazaniem jest trzymanie w bazie id parenta (nadrzednego komentarza). Jezeli wpis ma parent 0 to znaczy ze sam jest parentem i tak mozna tworzyc wielopoziomowe drzewa
artkow00
No spoko, tak jak wspomniałem, jeśli wszystko można śmiało oprzeć na tabelach to spoko poradzę sobie. Dzięki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.