Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]ilość wyświetleń na dany artykuł
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
olszam
Jakie rozwiązanie byłoby dobre jeśli chodzi o ilość wyświetleń na dany artykuł, bo myślałem nad czymś takim by po wejściu na artykuł zwiększyć wartość wyświetlania o +1 i przechować ip dla danej osoby w ciastkach na 24h i żeby w ciągu 24h nie dało się zwiększać wartości o +1 czy lepiej to w bazie sqlite przechowywać ip i id artykułu i na podstawie tego sprawdzić czy ma dodać ilość wyświetleń o +1 czy nie? Szczerze to nie wiem jak inni robią by te wyświetlania były w miarę uczciwe. Jeśli są jakieś lepsze rozwiązania to chętnie przeczytam je tylko bez gotowców czy typowych liczników bo chcę sam to napisać od zera smile.gif.
phpion
Wyświetlenie to wyświetlenie, nieważne czy wyświetlę dany artykuł 3x dziennie - powinno zliczać każde wyświetlenie. Nie bawiłbym się w IP czy inne metody rozpoznania użytkownika bo każda z nich będzie obarczona błędem. Chyba, że artykuł może wyświetlić tylko osoba zalogowana - wówczas identyfikujesz użytkownika po jego ID.
olszam
no w sumie też racja bo myślałem by jakoś to zabezpieczyć przed ludźmi którzy chcą nawalać mi wyświetlania np 1 osoba zrobi 500 wyświetleń do 1 artykułu na dzień, ale teraz to wątpię czy taka osoba się znajdzie smile.gif
glh
Zawsze można ustawiać ciastko czytającym - że już przeczytali i wówczas nie zwiększać licznika.
markonix
Cytat(olszam @ 18.11.2013, 18:34:46 ) *
zabezpieczyć przed ludźmi którzy chcą nawalać mi wyświetlania np 1 osoba zrobi 500 wyświetleń do 1 artykułu na dzień

Na prawdę ludzie mają ciekawsze rzeczy do roboty wink.gif
Już dawno zauważyłem, że takie liczniki na forach, portalach ogłoszeniowych liczą normalnie każde wyświetlenie i nic się złego nie dzieje.
Troszkę inna sprawa, że na np. na forum suma wyświetleń pokazywana jest z opóźnieniem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.