Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zwiększenie wysokości obrazka
Forum PHP.pl > Forum > PHP
busterek
Mam nastepujący problem. Tworzę obrazek przy pomocy

1. imagecreatetruecolor($szerokosc, $wysokosc);

Wysokość obrazka jest wyliczana na podstawie ilości zdjęć, które to pobierane są z bazy. Jednocześnie do każdego zdjęcia może być dołączony napis, który może być położony nad obrazkiem, pod nim, lub na nim. Ilość zdjęć jest wyliczana poprzez archaiczną funkcję
  1. mysql_num_row($result);
, a dopiero później pobierane są wszelkie dane w pętli while. W momencie tworzenia obrazka, nie wiem jak położony jest napis. W przypadku, gdy napis jest na obrazku, nie ma żadnego problemu. Ale gdy jest nad, lub pod muszę dodawać po kilkadziesiąt pikseli do każdego obrazka.
Czy jest możliwe dynamiczne zwiększanie wymiaru Y stworzonego już obrazka? Jeśli tak, to podpowiedzcie jaką funkcją?
nospor
A nie mozesz najnormalnie w swiecie najpierw przeleciec petla i wyliczyc wlasciwą wysokosc a dopiero potem zrobic druga petle ktora juz rysuje co ma rysowac?
busterek
No mogę. Ale chciałem tego uniknąć, stąd moje pytanie.
nospor
Czasami wlasne widzimisie nie jest najlepszym rozwiazaniem. Wydaje mi sie, ze lepszym pomyslem jest to co zaproponowalem: najpierw wyliczasz wszystko ile bedzie zajmowac, dopiero potem dzialasz majac juz wszystkie niezbedne dane.
busterek
Tak zrobiłem. Thx. smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.