tworzę "zaczytywaczkę" towarów do tabeli a także tabelę kategorii do których te towary należą, i teraz:
1. dane towarów pobieram sobie spokojnie zapytaniem z innej bazy danych i otrzymuję takie pola
kod
nazwa
grupa -> to jest w postaci GRUPA/POD_GRUPA/... etc
1. potrzebuję zapisać towar do bazy i przypisać mu do której grupy należy
2. na podstawie pola grupa muszę powpisywać odpowiednie dane do tabeli kategorii
tabela kategorii to
cat_id
cat_label
cat_parent
i moje pomysły jak narazie są takie:
1. Zaczytanie towarów jest proste, bo odczytam sobie SELECTem jedną bazę i na jego podstawie zrobię insert do innej bazy
2. Mam mały mętlik jak podejść do sprawy poprawnego wypełnienia tabeli kategorii bo:
głośno myślę

dla każdej odczytanej kartoteki towarowej, dla pola grupy (dla przypomnienia np. GRUPA/POD_GRUPA/), wykonać explode -> pakujemy do tablicy i merge`ujemy ją z jakąś ogólną tablicą, czyli uzyskam dużą tablicę poszczególnych nazwa grup. W następnym kroku lecąc po tej tablicy ogólnej INSERT wszystkiego nadając parent_id wszystkim jednakowe. Przed dodaniem sprawdziłbym czy dana gałąź już istnieje ( to ma być narzędzie a więc pozwalać nie tylko na inicjacyjne zaczytanie )
Teraz przypisanie towaru do grupy jest proste bo wystarczy odczytać nazwę ostatniego elementu w stringu GRUPA/POD_GRUPA/POD_POD_GRUPA odszukać jego id i to id przypisać do tabeli towarów ( lub przy założeniu możliwości przypisania towaru do kilku grup do jakiejś tabeli linkującej te rzeczy )
Mam problem z wypełnieniem kolumny parent_id.
jakieś pomysły z Waszej strony?