Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: IP oraz HOST - e-maill
Forum PHP.pl > Forum > PHP
krzysztof_kf
Witam po dłuższej przerwie. Chce się was poradzić gdzie można założyć skrzynkę e-mail która udostępnia ip lub host nadawcy e-mail. Niestety g-mail ukrywa takie informacje i nie są dostępne dla mnie. Może w takim przypadku zakupić jakiś serwer bo mi się zdaje że te informacje są udostępniane na skrzynkach pocztowych hostingodawcy.
timon27
Gmail nie ukrywa żadnych informacji.
Kliknij w prawym górnym rogu trójkąt, potem, 'pokaż oryginał'.
Tam w nagłówku masz wszystkie informacje dostępne u każdego dostawcy skrzynki pocztowej.
Pyton_000
A możesz jeszcze napisać w jakim celu potrzebujesz takich danych? Co chcesz osiągnąć.

Cel jest najważniejszy a nie samo pytanie.
krzysztof_kf
@timon27 Bardzo dobrze o tym wiem ale jak zauważyłeś tam się znajduje ip skrzynki gmail oraz innych dostawców poczty e-mail. Gdzieś czytałem że firma g-mail nie udostępnia adresu ip z którego korzysta adresat danej wiadomości e-mail.

Chce po prostu znać IP lub host adresata który do mnie wysyła danego e-mail.
sowiq
Cytat(krzysztof_kf @ 3.12.2013, 22:09:21 ) *
Chce po prostu znać IP lub host adresata który do mnie wysyła danego e-mail.

Adresatem to podejrzewam, że jesteś Ty. A chcesz poznać IP nadawcy.

Otóż obawiam się, że będzie to niemożliwe. Nadawca komunikuje się z serwerem pocztowym i to z niego są wysyłane maile. Więc pierwszym węzłem będzie serwer pocztowy i to jego będzie dotyczył nagłówek z informacjami o serwerze. Jeśli klient poczty nie dodaje żadnych niestandardowych nagłówków, to nie będziesz w stanie poznać IP nadawcy wiadomości. Zresztą co jeśli ktoś korzysta z klienta online (np. wspomniany GMail)? Czyje IP chciałbyś wtedy zobaczyć?
krzysztof_kf
sowiq właśnie o to mi chodzi czyli co nie ma żadnego sposobu na to.
sowiq
Cytat(krzysztof_kf @ 4.12.2013, 12:29:29 ) *
sowiq właśnie o to mi chodzi czyli co nie ma żadnego sposobu na to.

No to właśnie zależy z czego korzysta nadawca. Np. Thunderbird dodaje w nagłówku IP nadawcy. Porównaj poniżej dwa maile wysłane z GMaila - jeden Thunderbirdem, drugi przy pomocy interfejsu WWW. Jak zauważysz, nagłówki są zdecydowanie inne jeśli chodzi o ilość informacji.

Kod
Return-Path: <**********@gmail.com>
Received: from [127.0.0.1] (**********.vectranet.pl. [93.105.**********])
        by mx.google.com with ESMTPSA id z6sm79519662bkn.8.2013.12.03.13.26.14
        for <**********@gmail.com>
        (version=TLSv1 cipher=ECDHE-RSA-RC4-SHA bits=128/128);
        Tue, 03 Dec 2013 13:26:15 -0800 (PST)
Message-ID: <**********@gmail.com>
Date: Tue, 03 Dec 2013 22:26:01 +0100
From: **********
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:24.0) Gecko/20100101 Thunderbird/24.1.1
MIME-Version: 1.0

Kod
MIME-Version: 1.0
Received: by 10.76.188.230 with HTTP; Tue, 3 Dec 2013 13:27:41 -0800 (PST)
Date: Tue, 3 Dec 2013 22:27:41 +0100
Delivered-To: <**********@gmail.com
Message-ID: <**********@mail.gmail.com>
Subject: test2
From: **********
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.