Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Jak zamienić wartości z bazy na inne przed wyświetleniem...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
PYJTER
Witam wszystkich od 2 tygodni podjąłem walkę z php,mysql wink.gif i mam taki kawałek kodu:

1. $wynik = mysql_query('select * from dane');
  2. while ($txt = mysql_fetch_assoc($wynik))
  3. {
  4. echo (
  5. '<tr><td>'
  6. .$txt['imie']
  7. .'</td><td>'
  8. .$txt['nazwisko']
  9. .'</td><td>'
  10. .$txt['data_urodzenia']
  11. .'</td></tr><br />');
  12. }

I teraz pytanie w mysql kolumna data_urodzenia nie jest wymagana i ma typ date czyli przyjmuje wartość XXXX-XX-XX. I teraz tak nie wprowadzając żadnej wartości w formularzu baza trzyma wratość 0000-00-00. I jak zastosuję powyższy kod to do tabel wpisuje mi właśnie 0000-00-00 a chciałbym aby zamieniło mi to po pobraniu z bazy np. na brak danych.
Trzeba chyba wykorzytsać do tego warunek if który jeśli znajdzie 0000-00-00 zamieni mi to na na brak danych. Tylko za cholere nie wiem jak to ugryźć i gdzie to wrzucić...
czyli np:
  1. if ($txt == '0000-00-00')
  2. {
  3. echo('brak danych');
  4. }
  5. else
  6. {
  7. echo($txt);
  8. }

Proszę o wyrozumiałość jak mówię dopiero drugi tydzień nauki... wink.gif
Turson
  3. {
  4. $data_urodzenia = ($txt['data_urodzenia'] == '0000-00-00') ? "Brak danych" : $txt['data_urodzenia'];
  5. echo (
  6. '<tr><td>'
  7. .$txt['imie']
  8. .'</td><td>'
  9. .$txt['nazwisko']
  10. .'</td><td>'
  11. .$data_urodzenia
  12. .'</td></tr><br />');
  13. }
PYJTER
Cytat(Turson @ 23.01.2014, 21:05:31 ) *
  3. {
  4. $data_urodzenia = ($txt['data_urodzenia'] == '0000-00-00') ? "Brak danych" : $txt['data_urodzenia'];
  5. echo (
  6. '<tr><td>'
  7. .$txt['imie']
  8. .'</td><td>'
  9. .$txt['nazwisko']
  10. .'</td><td>'
  11. .$data_urodzenia
  12. .'</td></tr><br />');
  13. }

Dzięki bardzo o to mi chodziło wink.gif możesz mi podać gdzieś jakiegoś helpa gdzie mogę o tym poczytać bo jedyne z czym na razie się zetknąłem to instrukcja if / else a tutaj ta kombinacja pierwszy raz ją na oczy widzę domyślam się co poszczególne części robią ale wolałbym trochę teorii liznąć wink.gif
PYJTER
Cytat(nospor @ 24.01.2014, 10:04:16 ) *

Super dzięki... czyli skrócenia if else dla mysql wink.gif
a mam pytanie jak będzie wyglądał koda żeby wykonał funkcję data która oblicza mi ilość dni bo próbuje tak jak poniżeji nie chodzi... ;(

1. $dwrx12 = ($txt['data_urodzin'] == '0000-00-00') ? '<td>Brak danych</td>' : ('<td class=xgreen> Żyjesz: '.data($txt['data_urodzin']).'</td>');
  2.  
nospor
Cytat
czyli skrócenia if else dla mysql
NIe dla mysql a w PHP. Mysql tu nie ma nic do rzeczy.

Co nie chodzi? Niemowle? Zazwyczaj niemowleta niechodzą.
A moze kod? To wypadaloby napisac czym objawia sie to "niechodzenie". Jakis blad? Efekt inny niz zamierzony? Naprawde trzeba o tym pisac za kazdym razem?
PYJTER
Cytat(nospor @ 24.01.2014, 16:23:31 ) *
NIe dla mysql a w PHP. Mysql tu nie ma nic do rzeczy.

Co nie chodzi? Niemowle? Zazwyczaj niemowleta niechodzą.
A moze kod? To wypadaloby napisac czym objawia sie to "niechodzenie". Jakis blad? Efekt inny niz zamierzony? Naprawde trzeba o tym pisac za kazdym razem?

Edytowałem post i go wcięło...
Problemem było właśnie to, iż nie dałem w nawias $txt['data_urodzin'] == '0000-00-00')
W przeciwnym razie miałem:
Parse error: syntax error, unexpected ')' in C:\wamp\www\test2.php on line 75

Wiem porażka... thumbsdownsmileyanim.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.