mam taki skrypt logowania i chciałbym żeby w sesji oprócz username był również widoczny id zalogowanego użytkownika i nie wiem jak to zrobić

public function userLogin() { $success = false; try{ $con = new PDO( DB_DSN, DB_USERNAME, DB_PASSWORD ); $con->setAttribute( PDO::ATTR_ERRMODE, PDO::ERRMODE_EXCEPTION ); $sql = "SELECT * FROM users WHERE username = :username AND password = :password AND aktywny = :aktywny LIMIT 1"; $stmt = $con->prepare( $sql ); $stmt->bindValue( "username", $this->username, PDO::PARAM_STR ); $stmt->bindValue( "password", hash("sha256", $this->password . $this->salt), PDO::PARAM_STR ); $stmt -> bindValue("aktywny", 1, PDO::PARAM_INT); $stmt->execute(); $valid = $stmt->fetchColumn(); if( $valid ) { $success = true; $_SESSION['user']=$this->username; } $con = null; return $success; }catch (PDOException $e) { return $success; } }
jak wklepuje
<?php ?>
mam tylko
Array
(
[user] => mariusz
[logged] => 1
)
, a chce żeby było widoczne również id
Czy muszę wykonać ponowny select z bazy na podstawie username i dopiero pobrać do sesji id?
I drugie pytanie.
Jak można zrealizować tworzenie katalogu na podstawie id nowo zalogowanych użytkowników. potrzebne jest mi to do dodawania zdjęć użytkowników i chcę żeby każdy user miał swój unikatowy katalog