Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kodowanie UTF8
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ZiaRek
Mam problem z krzakami, po wysłaniu formularza nagle na buttonie pojawiają się krzaki.

Używam Symfony 2 (powinien mieć wbudowane kodowanie) + NetBeans 8.0 Beta (może to ta beta coś psuje?) + xampp 1.8.3 (to chyba nie ma znaczenia)

;(
Szymas
Mała wskazówka: Najpierw poszukaj czy nie ma już takiego tematu na forum, jeżeli nie to zakładasz. Sprawdź kodowanie pliku, który otwierasz.
Kshyhoo
1. Przenoszę do przedszkola.
2. Jak poprawnie zadać pytanie.
3. Proszę użyć wyszukiwarki.
tomxx
  1. <meta charset="utf-8">
Wklej to na początku pliku. Następnie zapisz go pod kodowaniem UTF-8
ZiaRek
Problem nie jest taki błahy jak wam się wydaje.. Myślisz że korzystam z Symfony 2 i nie wiem co to jest kodowanie ? Napisałem na początku że być może to nowy NetBeans 8.0 Beta i tak też się okazało, jak zapisuje pliki notatnikiem na utf8 to pojawia się w NetBeansie kropeczka przed .<?php gdy ją usuwam i zapisuje NetBeansem plik kodowanie znowu się zmienia na ANSI, tu był problem, w notatniku nie widać tej kropki, dziwna sprawa..
Turson
Jeżeli masz taką opcję to zapisz w UTF8 bez BOM
tomxx
Wersji beta lepiej nie używać do "celów produkcyjnych". Pobierz sobie np. Notepad++.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.