Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP] Edycja konkretnej lini w pliku txt za pomocą 'buttonu'
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Pieszko098
Witam ! biggrin.gif

Od niedawna tworzę (prostą) stronę w html/php.
Natknąłem się na problem dotyczący wyboru między dwoma obrazkami ( pomysł z filmu "The Social Network" ). Użytkownik ma wybrać między jednym, a drugim obrazkiem wybierając odpowiedni 'button' pod obrazkiem. ( Tutaj wszystko zrobiłem do wstawienia przycisków ). Teraz nie wiem w jaki sposób stworzyć skrypt?, który ma otworzyć plik.txt odnaleźć odpowiednie miejsce zaczynające się "imie-nazwisko-0". Cyfrę na końcu wiersza ma podnieść o '1'. Jak to zrobić ? ohmy.gif proszę o pomoc smile.gif
Turson
Zamiast tekstowej bazy danych zainteresuj się MySQL. Będzie o wieeeeeele wygodniej.

Jak działa taka "aplikacja"
1. Wyświetlasz 2 obrazki.
2. Dla każdego robisz osobny formularz.
3. W każdym formularzu dodajesz ukryty input z id obrazka.
4. Klikając submit aktualizujesz ocenę dla danego id obrazka.
Pieszko098
Co do MySQL "spróbowałem" coś w nim zrobić, ale nie mam pojęcia zupełnie o co w tym chodzi. Możliwe, że pech trafił i trafiałem na poradniki dla bardziej zaawansowanych. Gdyby ktoś mógł podać jakiś kurs lub coś MySQL < nie wiem czy tu reklamowanie jest dozwolone w tej formie > to byłbym wdzięczny smile.gif
Turson
http://webmade.org/kursy-online/kurs-mysql.php
Praca na bazie danych jest dużo wygodniejsza niż na plikach tekstowych.
Pieszko098
Jaki program jest używany w ww. kursie ?
Turson
Program? Nie rozumiem. Co najwyżej jakiś serwer lokalny + PhpMyAdmin
Pieszko098
Dobra już pobrałem mysql + workbencha i może coś zaraz zrobię, ale jest to o wiele trudniejsze niż się spodziewałem -.-
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.