Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]mysql_connect w zapytaniu?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Asig
Witam!

Mam pewne pytanie, gdyż nie mogę znaleźć na nie odpowiedzi w gogle.

Czy da się połączyć przez mysql_connect w zapytaniu?
Chodzi mi głównie o to, że czasem muszę wtrącić połączenie z innym IP niż mój globalny mysql_connect i głupio jest specjalnie otwierać nową funkcję, a po zapytaniu powtórnie wklepywać starą.

Chodzi mi o coś w tym stylu:
mysql_query("SELECT * FROM 198.168.1.1:haslo.baza1.tabela1");

Czy jest takie coś możliwe? A jeżeli tak, to jak to napisać?

Dziękuję z góry,
Pozdrawiam!
vonski
1. Nie używaj mysql_* na produkcji.
2. Jeżeli w celach czysto "naukowych", to możesz to rozwiązać w ten sposób:

1.  
  2. $conn1 = mysql_connect('localhost'); // pierwsze połączenie
  3. $conn2 = mysql_connect('192.168.1.1'); // drugie połączenie
  4.  
  5. mysql_select_db('nazwa_bazy_1', $conn1);
  6. mysql_select_db('nazwa_bazy_2', $conn2);
  7.  
  8. mysql_query("SELECT costam FROM tabela", $conn1); // pobiera dane z nazwa_bazy_1.tabela
  9. mysql_query("SELECT costam FROM tabela", $conn2); // pobiera dane z nazwa_bazy_2.tabela
  10.  
nospor
Cytat
. Nie używaj mysql_* na produkcji.
Dziwnie to zabrzmialo. Czyli jak pisze apke lokalnie to moze uzywac, ale gdy juz ją przeniesie na produkcje, to musi wszystko przepisywac? wink.gif
Lepij by brzmialo: nie uzywaj juz w ogole mysql_* gdyz jest to przestarzale i w kolenych wersjach php moze zwyczajnie zniknac.
vonski
Bardziej chodziło mi o sytuacje w których piszesz skrypt by sprawdzić "na szybko" czy coś działa, lub, jak to ująłem w pierwszym poście w celach "naukowych" - wtedy mysql_* jest ok, według mnie.
Fakt, powinienem doprezyzować - jeśli generalnie piszesz aplikację na poważnie, nie uzywaj mysql_* w ogóle, tak jak nospor zauważył.
mmmmmmm
FEDERATED Engine
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.