Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: koszykowy problem
Forum PHP.pl > Forum > PHP
dareckiphp
Witam, mam klopot w koszyku sklepu - prosze o pomoc.
Otoz. Dosyc prozaicznie wkladam produkty do niego, poniewaz mam tabele "koszyk" a w niej nazwe potrawy (potrawa), nr_sesji (zamowienie) oraz ilosc i wartosc.
Na stronie z koszykiem wyswietlam wszystkie te produkty a w kolumnie ilosc za pomoca selecta wszystkie mozliwe wartosci od 1 do 9
  1. <select name=\"ilosc\" class=\"txtczarnyCenter\">
  2. <?php 
  3. for ($ilosc=1; $ilosc<10; $ilosc++) { ?>
  4. <option value=\"<?php print &#092;"$ilosc\";?>\" <?php if ($ilosc==$koszyk['ilosc']) { $wybrana=$ilosc;?>selected <? } ?>><?php print &#092;"$ilosc\";?></option>
  5. <?php } ?></select>

Wszystko pięknie, ale jak zrobic, aby po zmianie wartosci w polu listy, automatycznie dane zapisywane bylyby do tabeli lub przynajmniej zwracane w postaci jakiejsc zmiennej ($_GET lub $_POST['ilosc']). Przeciez nie naciskam zadnego klawisza tylko zmieniam ilosc.
Drugim sposobem jest nacisniecie jakiegos klawisza np. "odswiez koszyk" ale tu rowniez poleglem bo nie wiem jak hurtem (w koszyku jest wiele produktow - "while...")pobrac dane ze wszystkich pol i wpisac je do tabeli koszyk. Dane wyswietlam za pomoca:
  1. <?php
  2.  
  3. while ($koszyk=mysql_fetch_assoc($pokaz_koszyk)) {...}
  4.  
  5. ?>
Ive
nie wiem czy dobrze zorzumiałem...
koles wybiera z selecta jakas opcje > do <select> dodajesz tag onchange="document.form.submit" [<form name=form>] i juz ci automatycznie wysyla formularz po zmianie produktu [nie jestem pewien tych kodow js bo zbytnio w js sie nie bawie tongue.gif - tylko pobieznie ;]]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.