Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Battle: Płaska baza danych
Forum PHP.pl > Forum > PHP
bela
Płaska baza danych
Płaska baza ma za zadanie dac mozliwosci zblizone do prawdziwej bazy, pozwolić korzystać z namastki bazy na serwerze bez dostepu do bazy

Termin: 13 grudnia, ze względu na brak prac*

Ocena:
- wystawiają tylko uczestnicy, nie głosujemy na własną pracę.
- pod ocenę bierzemy: działanie, kod, przejrzystość i komentarze.
- ilość i dokładne zasady przyznawanych punktów zostą podane po zakończeniu terminu przesyłania prac.

Udział może wziąść każdy.
Prace załanczamy i wysyłamy na adres: bela_666 [at] gazeta [dot] pl z tematem - [Battle] Nick

Wymagania:
- Skrypt ma dawac mozliwosci zblizone do normalnej bazy danych, czyli zapomniec o bawieniu sie z plikami winksmiley.jpg
- Jeden katalog, jedna baza
- Co do tabel nie ma ograniczen plikowych
- Tworzenie, usuwanie, modyfikowanie, czyszczenie baz
- Tworzenie, usuwanie, modyfikowanie czyszczenie tabel
- Dodawanie, usuwanie, modyfikowanie rekordow
- Wybieranie rekordow
- Skrypt nie musi obslugiwac zapytan SQL winksmiley.jpg
- Najwazniejsza jest szybkosc
- PHP4
- Zalecane jest dołączyć plik z przykładem wykorzystania

* wyjątek stanowi Bora i splatch tylko oni do innej kategorii winksmiley.jpg

Wyniki: http://www.opb.ibplanet.pl/work/dev/bela_666/base/
DeyV
proponuję sprecyzowac wymagania dla tej "bazy"
bregovic
Popieram deyv'a... ze stwierdzenia 'plaska baza danych' mozna napisac pare milionow roznych zeczy - wiec to sprecyzuj... np jak ma sie tejze bazy uzywac, co ma uczestnik zaimplementowac a czego nie... (czy ma byc szukanie, czy ma byc na wielu plikach czy na jednym itp itd etc...)
MoD
Dopisuje się do powyższych odpowiedzi. Mało pisze w tym regulaminie...
kszychu
No dobra, kolejne "Ja też się dopisuję, podaj więcej szczegułów" w tym wątku poskutkują upomnieniami!
Vengeance
czy regulamin będzie uściślony? Bo na razie nic nie zaczynam pisać smile.gif
bela
ja powiedziałem że mogę być organizatorem tego dry.gif

wy uścislijcie regulamin tongue.gif
.dragonfly
O ile mi wiadomo to organizator powinien zajac sie regulaminem. Jak kazdy bedzie sobie go uscisial jak chce to dupa wyjdzie z tego...
kubatron
A ja także się podpisuje pod to byś sprecyzował "Płaska baza danych" tzn. wymagania tej bazy danych smile.gif
ActivePlayer
Widze ze totalna klapa z tego "wyszła" sad.gif
bela
Wymagania dodane
.dragonfly
I pozostaje jeszcze jedno pytanie z mojej strony. php 4 czy 5 ?
bela
PHP4
kszychu
Cytat(pusiek.org @ 2004-11-22 07:17:12)
No i swietnie. Na to czekalem cool.gif

Albo zrobię porządek, albo mnie wszyscy znienawidzą: pusiek.org dostajesz ostrzerzenie za zaśmiecanie wątku nic nie wnoszącymi wypowiedziami!
Potencjalnym następcom radzę zastanowić się nad tym co chcą napisać... i po co.
MoD
A czy ma być dołączona dokumentacja do skryptu questionmark.gif
bela
Najlepiej komentarze PHPDoc, jak nie to gdzies dokumentacja
keedy
bela_666 nie moglbys przedluzyc terminu? bo wczoraj(chyba) temat został odblokowany i teraz jest wszystko jasne ?
rogrog
A nie można by znieść ograniczenia jeden plik - jedna tabela?

Bo np. mysql dla jednej tabeli ma trzy pliki. W jednym struktura, w drugim dane, w trzecim coś tam jeszcze. Bo upychanie wszystkiego na siłę w jednym pliku mija się z celem.
bela
@rogrog: chodzi o to zeby nie pchać wszystkiego do jednego pliku tongue.gif moze byc
@keedy: okej
MoD
A czy ma być w archiwum ze skryptem przykład wykorzystania?
bela
może być

przypominam, że z dniem jutrzejszym mija termin oddania prac winksmiley.jpg a na skrzynce jak na razie pusto dry.gif
MoD
Ja mówię, że nie zdąże pracy nadesłać. Skoro na skrzynce pusto, to prośba - przedłużenie terminu. Moje ostatnie 2 tygodnie nie były zbyt przyjemne ( brak czasu - szkoła ).
Chewolf
No napewno, jeśli nie otrzymano żadnych prac to trzeba przedłużyć termin albo skapitulować.
bela
Macie jeszcze tydzień.
Tak chcieliscie tą baze a jak przyszło co do czego to nic dry.gif
Vengeance
nie to ze nic. jednak dla mnie obecnie szkola (koniec semetru mam) i zycie towarzystkie (ze wzgledu na szkole dosc zadkie) jest wazniejsze smile.gif

ale ja swoja podesle na 99% bo prof. od infy zadal mi taka sama "prace dodatkową" biggrin.gif 2 pieczenie na 1 ruszcie snitch.gif
pusiek.org
Mi zostala jeszcze dokumentacja do zrobienia smile.gif prace podesle w terminie
MoD
Ja (raczej) też biggrin.gif
Dokumentację robię oddzielną, żeby oszczędzić leniwemu użytkownikowi zaglądania do kodu biggrin.gif
bela
wystarczy jak będą komentarze phpdoc i krotki przyklad
pusiek.org
Moja praca juz poszla,

ciekawe jak inni? tongue.gif
Vengeance
moja wlasnie "sie robi" i mam nadzieje ze do poniedzialku wyrobie biggrin.gif
a jak nie to nadesle niepełną dla samych chociaż opini i rad co poprawić smile.gif
pusiek.org
No i mamy poniedzialek, a tu nic nie slychac o jakis nowych pracach.

Mam nadzieje, ze nikomu sie 'juz' nie znudzily bitwy worriedsmiley.gif i bedzie pare prac.

Bardzo chcialbym zobaczyc jak inni to rozwiazali.

Pozdrawiam
bela
@pusiek.org mam smutne wiesci, twoja prace jest jedyną w swojej kategorii
w drugiej kategorii ( z obsługą sqla ) też jest jedna praca (splatcha i Bory)
zostały co prawda 2 godziny do konca, ale dry.gif
pusiek.org
Z tego co bylo pisane w zasadach, skrypty nie musialy obslugiwac sql.

No ale coz, czekamy do godziny 00:00 smile.gif
Bora
Praca moja i Splatch'a posiada obsługe sql ponieważ założyliśmy że chcemy rozbudowac ten projekt. Oczywiście sql nie jest wymagany i u nas jest tylko dodatkiem
bela
Wyniki: http://www.opb.ibplanet.pl/work/dev/bela_666/base/
sf
Cytat(bela_666 @ 2004-12-14 16:08:29)

Brak doctype. Brak kodowania. wacko.gif

Co do prac to nawet nie wiem czy te klasy działają bo nikt nie przedstawił przykładów praktycznych z zastosowania.

W jednej pracy komentarzy nie ma,w drugiej są trochę dziwne i opisują co dana linijka robi dosłownie, a nie na tym polega komentowanie.
  1. <?php
  2. if(!$exe) return false;  // jezeli nie ma, funkcja zwraca false
  3. $exe = 1;  // ustawienie offsetu na 1
  4. ?>

Ja się pytam co to jest offset i dlaczego zwiększa, to, że ta linia zwraca false to ja widze i widzi to każdy kto zna php.
bela
poprawnione, przyklady dodane ( przyklady pochodzą od autorów )
pusiek.org
Cytat(sf @ 2004-12-14 15:29:56)
W jednej pracy komentarzy nie ma,w drugiej są trochę dziwne i opisują co dana linijka robi dosłownie, a nie na tym polega komentowanie.

No coz, czlowiek uczy sie cale zycie. Przygode z programowaniem zaczalem 2 miesiace temu i wiem ze jeszcze sie musze duzo nauczyc. W tym samego komentowania smile.gif

Ale wracajac do prac. Sa tylko dwie prace i do tego w roznych 'kategoriach', wiec moze nie robmy z tego jakiegos battle, tylko poczekajmy, az ktos to oceni i napisze co jeszcze mozna tam ulepszyc, a co wogule zmienic.

Pracy bory i splatch-a nie sprawdzalem jaki dziala i czy wogule dziala. Ale widze ze chlopaki nie proznowali.

Ja robiac stronke dla mojej szkoly, jestem zmuszony pracowac na plikach, bo nie maja dostepu do jakiejkolwiek bazy i tu na razie swietnie sie sprawdza moj skrypt.

Na razie czekam na opinie innych, biore sie do pracy i pozdrawiam wszystkich smile.gif
MoD
Ja niestety nie zdążyłem pracy nadesłać sad.gif
A co do oceniania to chyba najlepszym sposobem by było zrobienie ankiety na forum
Krolik
Cytat
Wymagania:
- Najwazniejsza jest szybkosc

Hmmm... Nie wszyscy chyba powaznie potraktowali to wymaganie, skoro mieli czas na dodatki typu SQL, a algorytmicznie jest.... jakby powiedziec delikatnie - beznadziejnie kiepsko... (to tak, zeby autorzy nie popadli w samozachwyt).

BTW: A nikt nie zrobil czegos takiego profesjonalnie? Wiem, ze dla Javy, C/C++ tego typu dobre rozwiazania istnieja, a dla php? Chocby cos zblizonego? Jesli nie ma, to moze naprawde warto byloby zebrac ilus ludzi i sprobowac cos takiego PORZADNIE zrobic? Albo dopisac jako modul php wykorzystujac istniejace zrodla np. Berkeley DB?
Vengeance
hmm no jest SQLite ;] ale czy Ci oto chodziło wątpie ;]
MoD
Cytat(Krolik @ 2004-12-15 16:31:46)
[...]Albo dopisac jako modul php wykorzystujac istniejace zrodla np. Berkeley DB?

To jest dobre rozwiazanie, ale nie dla wszystkich (czyt. większości biggrin.gif). Żeby załadować moduł php potrzebujesz dostępu do serwera. A skoro masz dostęp do serwera, to po co ci płaska baza skoro możesz postawić MySQL. Na darmowym serwerze nie masz możliwości ładowania modułów, więc dużo userów będzie musiała się zadowolić czymś innym, ze względu na duże ograniczenie (dostęp do serwa). Przy pliku php ładowanym przez include" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual czy require" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual takiego problemu nie ma.
DeyV
Chyba już po..
Więc odklejam.

I czekamy na kolejną inicjatywę, która, mam nadzieję, spotka się z jeszce żywszym odzewem.
Najki
Chciałem sobie obejrzeć wyniki, może zastosować jakieś rozwiązanie w nich zawarte, a link do wyników już nie działa sad.gif. Ma ktoś aktualny link, lub możnaby to wrzucić na serwer ponownie/wysłać mailem ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.