Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML]Formularz na www - skrypt nie wysyła maili
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
tomekx86
Witam,
piszę własną stronę www i chciałem umieścić na niej formularz, aby klient mógł wysłać zapytanie np ws oferty. Jestem początkującym w tej dziedzinie i nie wiem co robię źle.

Mój skrypt:

<html>
<head>
<meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=utf-8">
</head>
<body>
<?php if(isset($_POST['submit']))
{$to = 'biuro@somont.xaa.pl';
$subject = 'Wiadomość ze strony';
$firma = $_POST['nazwa_firmy'];
$osoba = $_POST['imie_i_nazwisko'];
$ulica = $_POST['nazwa_ulicy_nr_budynku_lokalu'];
$miejscowosc = $_POST['kod_pocztowy_miejscowosc'];
$telefon = $_POST['telefon'];
$email = $_POST['email'];
$wiadomosc = $_POST['Tu wpisz swoje pytanie'];
$headers = "From: $email" . "\r\n" .
"Reply-To: $email" . "\r\n" .
'X-Mailer: PHP/' . phpversion();
mail($to, $subject, "Nowa wiadomość od: $imie \n\n\n $wiadomosc", $headers);
}echo "Dziękujemy za wysłanie wiadomości, proszę kliknąć WSTECZ aby wrócić do strony";
?>
</body>
</html>

A to kod formularza:
<html>
<body>
<form action="kontakt.php" method="post" enctype="text/plain">
<div>
<input type="text" size="30" name="nazwa_firmy"
maxlenght="30" placeholder="Nazwa firmy"required></br></br>
<input type="text" size="30" name="imie_i_nazwisko"
maxlenght="30"placeholder="Imię i nazwisko"required></br></br>
<input type="text" size="30" name="nazwa_ulicy_nr_budynku_lokalu"
maxlenght="30"placeholder="Nazwa ulicy/nr budynku, lokalu"required/></br></br>
<input type="text" size="30" name="kod_pocztowy_miejscowosc"
maxlenght="30"placeholder="Kod pocztowy, miejscowość"required/></br></br>
<input type="text" size="30" name="telefon"
maxlenght="30"placeholder="Telefon kontaktowy"required/></br></br>
<input type="text" size="30" name="email"
maxlenght="30"placeholder="Email"required/></br></br>
<textarea cols="40" rows="7" placeholder="Tu wpisz swoje pytanie"required/></textarea></br></br>
<input type="submit" name="submit" value="Wyślij pytanie"/>&emsp;<input type="reset" value="Wyczyść formularz"/>
</div>
</form>
</body>
<htmL>
Co robię źle ? Co prawda pojawia się tekst: "Dziękujemy za wysłanie wiadomości, proszę kliknąć WSTECZ aby wrócić do strony" ale maila na skrzynkę firmową od klienta nie dostaję. Proszę o pomoc, kod nie jest mojego autorstwa tylko znajomego który w obecnej chwili nie jest mi wstanie pomóc, a sam o tym nie mam bladego pojęcia. PLEASEEEE

Pozdrawiam
Tomek
sajegib
sprawdzić co zwraca funkcja mail

zmienić linijkę
  1. mail($to, $subject, "Nowa wiadomość od: $imie \n\n\n $wiadomosc", $headers);

na
  1. $foo = mail($to, $subject, "Nowa wiadomość od: $imie \n\n\n $wiadomosc", $headers);
  2. var_dump($foo);
tomekx86
Wciąż nie działa. Nie znam się na programowaniu, więc tak naprawdę tego kodu też nie rozumiem sad.gif sad.gif sad.gif
trueblue
Testujesz to na docelowym serwerze czy na localhost?
tomekx86
Dodam jeszcze że konto na którym znajduje się strona mam proserwer.pl - nie wiem czy to ma znaczenie.

Tak stronę wrzuciłem na serwer i można na nią wejść oczywiście po adresie.

Nikt nie pomoże questionmark.gif? sad.gif
fate
Może chodzi o to że formularz wysyłasz do strony www.adres.pl/kontakt.php a powinno być np www.adres.pl/index.php?show=kontakt
Pokaż online
tomekx86
Podać Ci adres strony ?

Ja wiem, że może jest to prosty problem dla kogoś kto się na tym zna, ale ja nie mam o tym pojęcia żadnego i dlatego proszę o pomoc typu "co, gdzie, jak". Nie kryję się z tym że nic na ten temat nie wiem, tylko otwarcie mówię.

Usunąłem enctype="text/plain" i zaczęło działać ale nie do końca. Bo na kolejnym ekranie dostaję system dziwnych znaczków jakieś "bool(true): "bool(true) Dziękujemy za wysłanie wiadomości, proszę kliknąć WSTECZ aby wrócić do strony", a wiadomość mailowa przychodzi na adres ale bez wypełnionych pól formularza.

Już wszystko działa, trzeba było usunąć to co wcześniej napisałem i dodać taką linijkę $list = "Nowa wiadomość od: $osoba \n\n\n Firma: $firma \n\n\n Adres: $ulica \n\n\n Miejscowość: $miejscowosc \n\n\n Telefon: $telefon \n\n\n Wiadomość: $wiadomosc";
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.