Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] grupowanie wynikow
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-kalis-
Witam

Co ejst złego w tym zapytaniu

1. SELECT a.*, b.* FROM ewidencja a, klient b WHERE a.i_pr=1 AND a.id_klient=b.id_klient AND a.k_s=1 OR a.k2_s=1

Tabela klient ma pola id_klient,nazwa_klient
Tabela ewidencja ma pola id_ewidencja,id_klient,i_pr,k_s,k2_s

Chcę wyświetlić z tabeli ewidencja wszyskie pola które w i_pr maja 1 oraz spełaniają warunek jedno z pol k_s lub k2_s ma wartość 1.
Całośc łączy się z tabelą klient i zwraca nazwę jego.

Obecnie te zapytanie wywala wszystko z tabeli ewidencja dziwnie łącząc pola, nawet te gdzie i_pr nie jest 1.
ZaXaZ
Cytat(-kalis- @ 13.04.2014, 00:41:48 ) *
Witam

Co ejst złego w tym zapytaniu

1. SELECT a.*, b.* FROM ewidencja a, klient b WHERE a.i_pr=1 AND a.id_klient=b.id_klient AND a.k_s=1 OR a.k2_s=1

Tabela klient ma pola id_klient,nazwa_klient
Tabela ewidencja ma pola id_ewidencja,id_klient,i_pr,k_s,k2_s

Chcę wyświetlić z tabeli ewidencja wszyskie pola które w i_pr maja 1 oraz spełaniają warunek jedno z pol k_s lub k2_s ma wartość 1.
Całośc łączy się z tabelą klient i zwraca nazwę jego.

Obecnie te zapytanie wywala wszystko z tabeli ewidencja dziwnie łącząc pola, nawet te gdzie i_pr nie jest 1.

w sql jestem słaby ale tu może być błąd a.*, b.* ja bym dał * (oczywiście mogę się mylić!)
trueblue
  1. SELECT a.*, b.* FROM ewidencja a, klient b WHERE a.i_pr=1 AND a.id_klient=b.id_klient AND (a.k_s=1 OR a.k2_s=1)
-kalis-
dzieki sliczne działa, tak pozno bylo wczoraj że nie zauwazyłem tego oczywistego
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.