Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Rozdzielenie imion i nazwiskch zapisanych w losowej kolejności
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
fiasko
Próbuję poprawić jakość bazy i szukam jakiegoś złotego środka aby poprawić śmietnik.

Baza ma dwa pomieszane pola imienia i nazwiska. Dane te muszę rozbić na imię i nazwisko.

oto przykład danych:

Dane osobowe -> Joanna Beta List
Dane osobowe -> Asia brak Brak
Dane osobowe -> Michał brak
Dane osobowe -> srtrt Bartek
Dane osobowe -> Gsdfasf brak
Dane osobowe -> Dupa Dupa
Dane osobowe -> Wojtas Dominik Bartłomiej

Potrzebuję jakieś algorytmu z rozpoznawaniem słowników Imion, który poukłada dane jak trzeba. Algorytm musi brać pod uwagę zdrobnienia jakieś nierealnienie struktury itd.

Słyszał z Was ktoś o czyś takim ? Kiedyś gość od Oracle mi mówił, że tam takie cuda są tam możliwe. Pytanie czy można coś podobnego osiągnąć w PHP ? Są jakieś gotowe biblioteki , funkjcje questionmark.gif?

Kshyhoo
Przenoszę do przedszkola. Proponuję też usunąć co niektóre wyrazy nieprzypominające imion czy nazwisk...
fiasko
Ponawiam pytanie . Nie chcę wymyślać koła od początku sad.gif Na tą chwilę ściągnołem sobie bazę imiona i w ten sposób chcę identyfować imiona w ciągu.
KR2615
  1. explode(' ', $dane);
Greg0
Bądź świadomy że niektóre nazwiska mogą też być imionami (i vice versa). Częste nazwisko-imie to "Marek"
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.