Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Pobranie wartości ze strony WWW
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
maverickoti
Witam.

Chcę napisać aplikację, która zaloguje się na maila, pobierze wartość komórki w której napisana jest ilość maili w skrzynce poczym zapisze pobraną wartość do bazy danych.

Problem podzieliłem na trzy etapy:
1. Zalogowanie się na maila.
2. Pobranie wartości ze strony.
3. Zapisanie do bazy danych.

Jak 1 i 3 wiem jak napisać to nie mam pojęcia jak się zabrać do punktu 2. Znajomi mówią, że w PHP nie da się tego napisać tylko w Pythonie albo Perl. Co o tym sądzicie? Ma ktoś jakiś pomsł czy i jak da się napisać pobranie wartości ze strony i przypisanie do zmiennej w PHP?
nospor
Ty sie logujesz na normalna strone WWW? No to przy pomocy preg_match wyciagniesz to co cie interesuje

ps: zmien znajomych wink.gif
KR2615
Ja ci powiem, że nawet w bashu da się to napisać. A jeśli ma to służyć do poierania ilości emaili to nie lepiej skorzystać z IMAP niż grepować? Nieładnie to tak...
sajegib
Wujek google ma dwie fajne rzeczy pomocne przy w/w -> klasy simple_html_dom i klasa curl request, zainteresuj się, szybciej pójdzie
maverickoti
Dzięki wielkie za pomoc. Nakierowaliście mnie a teraz biorę się do roboty. Wiedziałem, że w PHP da się naprawde dużo zrobić biggrin.gif

Mam jeszcze pytanie dla sprecyzowania.
Rozumiem, że do zalogowania się na portal użyję biblioteki curl a do pobrania wartości ze strony użyje simple_html_dom tak?

Już się zaznajomiłem z biblioteką curl i do zalogowania się wymodziłem coś takiego. Czy ktoś widzi tak jakiś rażący błąd?
  1. <?php
  2. $uname = "moj_login";
  3. $pass = "p:moje_haslo";
  4.  
  5. $c = curl_init();
  6.  
  7. curl_setopt($c, CURLOPT_URL,'http://profil.wp.pl/login.html?url=http%3A%2F%2Fpoczta.wp.pl%2Findexgwt.html%3Fflg%3D1&serwis=nowa_poczta_wp');
  8. curl_setopt($c, CURLOPT_HEADER, 1);
  9. curl_setopt($c, CURLOPT_COOKIEFILE, dirname(__FILE__) . '/cookies.txt');
  10. curl_setopt($c, CURLOPT_COOKIEJAR, dirname(__FILE__) . '/cookies.txt');
  11. curl_setopt($c, CURLOPT_USERAGENT, 'Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.8.0.3) Gecko/20060426 Firefox/1.5.0.3');
  12. curl_setopt($c, CURLOPT_USERPWD, "$uname:$pass");
  13. curl_setopt($c, CURLOPT_FOLLOWLOCATION, 1);
  14. curl_setopt($curl_conn, CURLOPT_HTTPAUTH, CURLAUTH_ANY);
  15.  
  16. curl_setopt($c, CURLOPT_RETURNTRANSFER, 1);
  17.  
  18. $page = curl_exec($c);
  19. curl_close($c);
  20.  
  21. echo 'Wynik: <br>'.$page;
  22. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.