chciałbym aby w polach tekstowych logowania było napisane Nazwa użytkownika oraz Hasło.
Po kliknięciu w takie pole ta wartość by znikała i jeśli nic nie wpiszemy i klikniemy w inne miejsce na stronie powracała, a jeśli coś wpiszemy to zostawała wpisana przez nas wartość.
Znalazłem na internecie taki skrypt i działa on, ale tylko w typie tekstowym inputa, a w typie hasłowania są kropki.
Jako że nie umiem jeszcze JavaScript spróbowałem coś napisać i nawet mi wyszło, ale mam 1 problemik.
Przy włączeniu strony pole jest zakropkowane, gdy w nie kliknie i nic nie wpiszę i kliknę w inne miejsce pojawia się napis Hasło, gdy wprowadzę jakąś wartość i kliknę w inne miejsce to pole jest zakropkowane.
Co zmienić w poniższym kodzie, aby po włączeniu strony to zakropkowane pole było polem tekstowym. (Mam nadzieje że dobrze to wytłumaczyłem

<script type="text/javascript"> function onInputBlurType(input) { if(input.type == 'password' && input.value == 'Hasło' || input.value == '') { input.type = 'text'; } else { input.type = 'password'; } } function onInputFocusType(input) { if(input.type == 'text' || input.type == 'password') input.type = 'password'; } function onInputBlur(input) { if(input.value == '') input.value = input.defaultValue; } function onInputFocus(input) { if(input.value == '' || input.value == input.defaultValue) input.value = ''; } </script>
<input type="text" name="username" onblur="onInputBlur(this);" onfocus="onInputFocus(this);" value="Nazwa użytkownika" /> <input type="password" name="imie" onblur="onInputBlurType(this);onInputBlur(this);" onfocus="onInputFocusType(this);onInputFocus(this);" value="Hasło" /> <input type="submit" value="Zaloguj" />