Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][JavaScript]Znikająca wartość w logowaniu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kurczak610
Witam,
chciałbym aby w polach tekstowych logowania było napisane Nazwa użytkownika oraz Hasło.
Po kliknięciu w takie pole ta wartość by znikała i jeśli nic nie wpiszemy i klikniemy w inne miejsce na stronie powracała, a jeśli coś wpiszemy to zostawała wpisana przez nas wartość.
Znalazłem na internecie taki skrypt i działa on, ale tylko w typie tekstowym inputa, a w typie hasłowania są kropki.

Jako że nie umiem jeszcze JavaScript spróbowałem coś napisać i nawet mi wyszło, ale mam 1 problemik.
Przy włączeniu strony pole jest zakropkowane, gdy w nie kliknie i nic nie wpiszę i kliknę w inne miejsce pojawia się napis Hasło, gdy wprowadzę jakąś wartość i kliknę w inne miejsce to pole jest zakropkowane.

Co zmienić w poniższym kodzie, aby po włączeniu strony to zakropkowane pole było polem tekstowym. (Mam nadzieje że dobrze to wytłumaczyłem biggrin.gif )

1. <script type="text/javascript">
  2. function onInputBlurType(input) {
  3. if(input.type == 'password' && input.value == 'Hasło' || input.value == '') {
  4. input.type = 'text';
  5. } else {
  6. input.type = 'password';
  7. }
  8. }
  9. function onInputFocusType(input) {
  10. if(input.type == 'text' || input.type == 'password')
  11. input.type = 'password';
  12. }
  13. function onInputBlur(input) {
  14. if(input.value == '')
  15. input.value = input.defaultValue;
  16. }
  17.  
  18. function onInputFocus(input) {
  19. if(input.value == '' || input.value == input.defaultValue)
  20. input.value = '';
  21. }

1. <input type="text" name="username" onblur="onInputBlur(this);" onfocus="onInputFocus(this);" value="Nazwa użytkownika" />
  2. <input type="password" name="imie" onblur="onInputBlurType(this);onInputBlur(this);" onfocus="onInputFocusType(this);onInputFocus(this);" value="Hasło" />
  3. <input type="submit" value="Zaloguj" />
Turson
Jest o wiele prostsze rozwiązanie - placeholder HTML5
kurczak610
Dzięki Turson, to jest nawet lepsze rozwiązanie smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.