Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: zmienny tekst w zaleznosci od pobranego numeru z bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lexis72
Witam,
Rozpisalem sobie 7 zmiennych w stylu:
$zmiena1 = "jakis tekst";
$zmiena2 = "inny tekst"; itd.

i chciałbym aby tekst wyswietlal sie w zaleznosci od pobranej wartosci z bazy danych (czyli numerka od 1 do 7). Jesli pobierze np 2 to wyswietli sie 'inny tekst' jesli pobierze 1 to 'jakis tekst' itd. Wydawalo mi sie to jasne i proste ale po zrobieniu takiego oto tworu nie dziala:

1. $zmienna".$data['numer']."

Ten kod jest w umieszczony razem z innym tekstem w znaczniku echo a numer to oczywiscie wartosc pobierana z bazy. I tak oto strona wyswietla sam pobrany numer a nie tekst ze zmiennej. Wyglada tak jakby $zmienna i ".$data['numer']." byly traktowane osobno. Czy jest mozliwy jakis zapis aby ten pobierany numer polaczyc ze zmienna?
nospor
1) Zajrzyj do manuala do dzialu "zmienne zmienne"
2) A juz najlepiej bys zrobil gdybys zamiast zmiennych zrobil tablice. Wtedy to juz w ogole wszystko byloby banalnie proste i oczywiste

ps: problem z mysql nie zadnego zwiazku.... przenosze
lexis72
Szczerze mowiac zmienne zmienne niewiele mi wyjasnily. Z tablicami tez nie mialem wczesniej doczynienia wiec nie wiem czy o to Ci chodzilo ale nie zadzialalo:

1. $zmienna[0] = "tekst1";
  2. $zmienna[1] = "tekst2";
  3.  
  4. echo"$zmienna[".$data['numer']."]";
  5.  
Xart
  1. $i = $data['numer'];
  2. $zmienna[''.$i.''];

albo zrób tak jak wcześniej czyli:

1. $zmienna1='';
  2. $zmienna2='';
  3. ..
  4. $zmienna8='';
  5.  
  6. //a do wyświetlania to tak
  7.  
  8. $id = $data['numer'];
  9. echo $zmienna . $id;

Ale lepiej chyba na łączenie zmiennych bo takto nawalone tych ' że szok..
lexis72
Dzieki wielkie Xart. O taka pomoc mi chodzilo. Wszystko pieknie dziala.
nospor
Cytat
Ale lepiej chyba na łączenie zmiennych bo takto nawalone tych ' że szok.

Po pierwsze: na łączenie zmiennych zrobiles źle. To sie robi przez "zmienne zmienne"
Po drugie: nawalony tych ' tylko i wylacznie dlatego ze sam bez sensu ich nawaliles :/
nie: $zmienna[''.$i.''];
a: $zmienna[$i];

Siedzisz juz troche na forum, jakies podstawy php moglbys wkoncu miec tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.