Od kilku dni zawzięcie walczę z PDO i jak na razie zrozumiałam tylko, że sama nie wygram :-D
A mój problem jest zapewne banalny.
Mam bardzo prosty kod składajacy się z formularza oraz fragmentu mającego wyszukiwać dane z bd względem tego, co wpisano do formularza.
<html> <head> </head> </head> <body> <form method="post" action="browsery.php" name=""> <table> <tr> <td>nazwisko:</td> <td><input type="text" name="searchsurname"></td> </tr><tr> <td>imię:</td> </tr> </table> <input type="submit" name="" value="WYSZUKAJ"></input> </form> </body> </html> try { include 'conn.php'; $stmt -> bindValue(':browsersurname', $_POST['searchsurname'], PDO::PARAM_STR); $stmt -> execute(); $stmt -> closeCursor(); $stmt = $pdo->query("SELECT surname FROM form WHERE `surname` = :searchsurname"); //tutaj mam problem, nie wiem jak w PDO porównać surname z $_POST['searchsurname'] foreach($stmt as $row); { } $stmt->closeCursor(); } catch(PDOException $e) { } ?>
Przeglądajac strony o PDO początkowo sądziłam, że da się to zrobić przy wykorzystaniu bindValue, chociaż teraz, gdy po nieudanych próbach jeszcze bardziej próbowałam zagłębić się w problem, już sama nie wiem. Początkowo sądziłąm że bindValue przygotowywuje coś jakby zmienną, ale która może zawierać w sobie więcej niź zwykłą zmienna, a głównie zapytania kierowane do bd. A ja chciałam by zawierałą $_POST[].
Ale chyba tak się nie da :-D
Stąd moje proźby: czy mógłby mi ktoś wyjaśnić, oczywiście na tak zwany chłopski rozum, o co chodzi z bindValue oraz jak w PDO porównać pola ze $_POST[].