Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Problem z kodowaniem znaków + inny problem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kaczan13
Cześć.
Z racji tego iż prowadzę stronkę, znudziło mnie wpisywanie tagów do każdego wpisu oddzielnie.
Wziąłem się za pisanie generatora służącego do generowania słów kluczowych.

Problem jest taki, że po utworzeniu pliku z keywordsami na polskich znakach [ą,ę,ć itd...] są "krzaki".

A problemem drugim jest to w jaki sposób pozbyć się generowania tagów do pliku a po kliknięciu buttonu "generuj" wyświetlenia ich w tym samym pliku generatora.

Liczę na pomoc z oba problemami, dopiero zaczynam przygodę z php także zupełnie nie ogarniam.

Mój kod:

1. <html>
  2. <title>Generator tagów</title>
  3. <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html;charset=utf-8" >
  4. <body>
  5. <form action="generator1.php" method="POST">
  6. <label>Nazwa pliku:</label><input type="text" name="fileName"><br>
  7. <label>Nazwa filmu:</label><textarea name="code" rows="5" cols="10" ></textarea><br>
  8. <input type='submit' value='OK'>
  9. </form>
  10. <?php
  11. $fileName = $_POST['fileName'];
  12. if(!empty($fileName))
  13. {
  14. $code = "".$_POST['code'].", ".$_POST['code']." cały film, ".$_POST['code']." cały film bez limitu, ".$_POST['code']." cały film lektor, ".$_POST['code']." cały film online, ".$_POST['code']." cały film online bez limitu, ".$_POST['code']." cały film online hd, ".$_POST['code']." cały film z napisami, ".$_POST['code']." darkwarez, ".$_POST['code']." ekino, ".$_POST['code']." kinomaniak, ".$_POST['code']." online, ".$_POST['code']." online hd, ".$_POST['code']." online za darmo, ".$_POST['code']." pobierz, ".$_POST['code']." pobierz bez limitu, ".$_POST['code']." pobierz cały film, ".$_POST['code']." pobierz cały film hd, ".$_POST['code']." pobierz za darmo, ".$_POST['code']." torrenty, ".$_POST['code']." za darmo online, ".$_POST['code']." zalukaj";
  15. if($fp = fopen($fileName, "w"))
  16. {
  17. if(fwrite($fp, $code))
  18. {
  19. fclose($fp);
  20. echo "Zapisano do pliku ".$fileName;
  21. }
  22. else
  23. echo "zapis do pliku nie udał się.";
  24. }
  25. else
  26. echo "Otwarcie pliku nie udało się.";
  27. }
  28. else
  29. echo "Musisz podać nazwę pliku!";
  30. ?>
  31. </body>
  32. </html>

Pomoże ktoś?
sajegib
  1. $fileName = $_POST['fileName']; if($fp = fopen($fileName, "w"))

Pomijam temat, ale wiesz co się stanie jak ktoś w posta fileName wrzuci nazwe pliku ze skryptem i dorzuci swoj kawalek kodu wink.gif?
kaczan13
W pierwszej kolejności będzie musiał mieć dostęp do mojego localhosta sad.gif
To jednak widzę, że nie uzyskam pomocy.
Turson
Co do polskich znaków. Plik musi mieć format UTF-8 bez BOM + charset utf8. Ponadto korzystasz z jakiejś bazy danych? Tam utf8_polish_ci
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.