Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne][PHP] Jak pobrac konkretna informacje(zmienna) z danej strony www?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-tomazi-
Witam

Tworze stronke o jednym z miasteczek (bez obaw, non profit) i potrzebuje zeby znalazla sie tam informacja o cenie biletu ze strony polskibus (chodzi o konkretne polaczenie i aktualna cene). Jak wiadomo cena ta zmienia sie, czasem sa bilety po kilkanascie, czasem po kilkadziesiat zlotych.

Czy jest zatem sposob na umieszczenie na mojej stronce tylko i wylacznie ceny danego polaczenia?
adeptofvoltron
Jasne.
poczytaj o bibliotece CURL
-tomazi-
Ok, poczytalem o curl. Uzylem go do pobrania zrodla strony, a nastepnie chce uzyc preg_match_all do wyciagniecia konkretnych danych, ale nie wiem jak to skonstruować.

Z tekiego fragmentu kodu chce wyciagnac sama kwote (tylko cyfry):
  1. <div class="zl">40.00 zł</div>

Bylbym wdzieczny za pomoc.
I jeszcze pytanie, czy wystarczy za pomoca curl pobrac cale zrodlo strony, a potem przez preg_match_all wygrzebac sama cene, czy musze jeszcze oczyscic kod zrodlowy z innych smieci, tak aby zostalo tylko <div class"zl">$cena zł</div> i dopiero wtedy preg uzyc??
Turson
Klasa Simple HTML DOM
-tomazi-
Ok, dziękuję za pomoc w jednym temacie. Teraz jednak drugie pytanie, nie chce zakladac nowego tematu (nie chce robic smietnika), a nie moge znalezc odpowiedzi na moje pytanie.
Czy moge udostepnic strone, ktora jest wynikiem wyszukiwania, a link do niej wyglada w postaci example.org/szukaj. Wiem tylko tyle, ze wyszukiwarka wykorzystuje jquery z walidacja.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.