Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Przesyłanie zmiennej między serwerami
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Naomi
Witam. Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad rozwiązaniem pewnego problemu przy wykorzystaniu php. Mam 2 hostingi i chciałbym z jednego na drugi wysłać zmienną. Jednak nie można tak po prostu użyć przy tym formularza bo pierw pierwszy serwer musi przeanalizować dane wysłane przez użytkownika (nie można tego zrobić na serwerze nr2) Jedyne co mi przyszło do głowy to przekierowanie header na adres przedstawiający zmienną np. header('Location: http://serwer2.pl/index.php?zmienna='.$dane); ale nie o to mi chodzi bo tutaj jest pośrednictwo użytkownika a chodzi o to by użytkownik nie miał żadnego dostępu do treści zmiennych.

Czyli wysyłam formularz na serwer który go analizuje i wysyła zmodyfikowane dane do serwera nr2. Ma ktoś jakiś pomysł?
Luna_s20
Dokładnie tak samo, jak wewnątrz danej strony.

Czyli formularz, z którego przekierowujesz na stronę, na której ma być odczytany:
  1. <form method="POST" action="http://costam.com/odbior_formularza.php">
  2. <input type="text" name="message" size="60">
  3. <input type="submit" name="submitted">
  4. </form>

Plik "odbior_formularza.php" na stronie docelowej:
  1. <?php
  2. $message = $_POST['message'];
  3.  
  4. if (isset($_POST['submitted'])) //Sprawdzenie czy przycisk został wciśnięty
  5. {
  6. echo $message; //Jeśli wszystko jest ok, wyświetla treść wysłanej wiadomości
  7. }
  8. else
  9. {
  10. echo 'Nic nie zostało przesłane. Wróć na stronę formularz_antoniny.com i spróbuj ponownie.';
  11. }
  12. ?>

Dane możesz sobie wówczas poupychać w zmienne, zmodyfikować i tą samą metodą przesłać na serwer2, serwer3, serwer45;
Np użytkownikowi wyświetla się info w stylu "Operacja wykonana prawidłowo, wciśnij ok, aby wrócić do strony opisu żółtego sera" - wciska ok, i zanim go przekierujesz, wysyłasz dane z ukrytych inputów dalej.

Jeśli użytkownik nie ma być przekierowywany, rzecz może się odbyć w "okienku". Brzydka rzecz ale działa.
Chociaż jeśli to będzie ci potrzebne na stałe, sądzę, że lepszym rozwiązaniem będzie po prostu podpięcie obydwu stron pod tą samą bazę - w ten sposób nie zamęczysz ani siebie ani użytkownika.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.