Z gory informuje ze jestem poczatkujacy w php i uczylem sie przez pewien czas na symfony2, w koncu przezucilem sie na zend2 i prosze was o wyrozumialosc.
Sytuacja wymusila na mnie zmiane wersji z Zend2 na ZEND v1.12
Chcialbym zrobic prosta aplikacje w ktorej zaimplementowal bym :
TODO :
A) Autentifikacja poprzez SSO do aplikacji
Modul : Zend_LDAP

Modul : Zend_Acl
C) Formularze rejestracyjne i dostep do danych
Modul : Zend_Form
D) ORM dla dostepu do danych w db
E) Zaimplementowac dowolna funkcjonalnosc HigChart
prosze was o jakies linki do przykladow ktore implementuja wyzej wymienione moduly i z ktorych moglbym to szybko zrozumiec.
Moga byc jakies tutoriale a jezeli ktos zna jakies videokursy z versia zend v1.12 to bym byl wdzieczny.
Nie odsolyjcie mnie do dokumentacji zenda juz patrzylem i szukam gotowych przykladow ktore mi pomoga to lepiej zrozumiec.
Pytania:
1. Czy w wersjach zenda a) v2 b)v1.12 jest jakas roznica w uzywaniu modulu Zend_Acl ?
2. Czy w wersjach zenda a) v2 b)v1.12 jest jakas roznica w uzywaniu Formularzy ?
3.Uczac sie symfony2 uzywalem ORM do mapowania, czy sa duze roznice w uzywaniu mapowania miedzy symfony2 a zend v1.12
Przypominam ze przyklady moga byc dowolne.
dziekuje za kazda pomoc
probuje podlaczyc doctrin do projektu
Stworzylem plik w application/tools/doctrin-cli.php
<?php // Define path to application directory // Define application environment // Ensure library/ is on include_path ))); /** Zend_Application */ require_once '/../../library/Zend/Application.php'; // Create application, bootstrap, and run $application = new Zend_Application( APPLICATION_ENV, APPLICATION_PATH . '/configs/application.ini' ); $application->getBootstrap()->bootstrap('doctrine'); $config = $application->getOption('doctrine'); 'data_fixtures_path' => APPLICATION_PATH . "/doctrine/data/fixtures", 'sql_path' => APPLICATION_PATH . "/doctrine/data/sql", 'migrations_path' => APPLICATION_PATH . "/doctrine/migrations", 'yaml_schema_path' => APPLICATION_PATH . "/doctrine/schema", 'models_path' => APPLICATION_PATH . "/models", 'pearStyle' => true, 'generateTableClasses' => true, 'generateBaseClasses' => true, 'baseClassPrefix' => 'Base_', 'baseClassesDirectory' => null, 'classPrefixFiles' => false, 'classPrefix' => 'Model_' ) ); $cli = new Doctrine_Cli($config); $cli->run($_SERVER['argv']);
przechodzac w konsoli do folderu tools probuje wydac komende
php doctrine-cli.php
dostaje error :
Warning: require_once(Zend/Loader/Autoloader.php): failed to open stream: No suc
h file or directory in C:\xampp\htdocs\sopra\library\Zend\Application.php on lin
e 80
Fatal error: require_once(): Failed opening required 'Zend/Loader/Autoloader.php
' (include_path=';.;C:\xampp\php\PEAR') in C:\xampp\htdocs\sopra\library\Zend\Ap
plication.php on line 80