Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pobieranie tablicy z pętli.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
teofilp
Witam,
mam tablicę, ileś tam elementową, którą pobieram do pętli. Tam te elementy zostają wyświetlone np w formie inputów,czy divów, które metodą drag and drop mogę swobodnie przestawiać.
Teraz zaczyna się mój problem chciałbym w odpowiedniej, kolejnosci te elementy pobrać, tylko nie wiem jak to zrobić : ( przestawianie elementów działa, bo gdy w name="" wpiszę to co w $_POST to wyświetli mi się zawsze ostatni przestawiony element. Gdy tak próbuje pobrać całą tablicę wyświetla mi napisas array : ( (przykład poniżej). Już nie wiem co mam robić : (
  1. <?php foreach ($modul as $key => $value): ?>
  2. <li class="column" draggable="true">
  3. <input type="hidden" name="kateg[]" value="<?php echo $value ?>" style="width:50px;"/>
  4. <?php echo $value ?>
  5. </li><br>
  6. <?php endforeach ?>
  7.  
  8. <input type="submit" name="submit2" >wyslij</input>
  9.  
  10. </form>
  11.  
  12. <?
  13. include('connect.php');
  14. if(!empty($_POST['submit2'])){
  15.  
  16. // odbieranie danych
  17.  
  18.  
  19. $vt=$_POST['kateg'];
nospor
Array - znaczy tablica...
zamiast ECHO uzyc PRINT_R

przenosze na przedszkole
teofilp
Wiem co oznacza Array i wiem co wypluwa mi przy echo a co przy print_r. Chcę po prostu to odebrać odpowiedniej kolejności a później co umiem oczywiscie z powrotem wysłać do bazy .
nospor
No to pokaz jak odbierasz te dane i co potem z nimi robisz, bo chyba jestem slepy i teraz nie widze
teofilp
Używam jak już napisałem drag and drop. Ten kod który pokazałem po prostu już odbiera pobraną z bazy tablicę i wyświetla te elementy które sobie już z poziomy strony przestawiam, ww metodą.
Teraz trik polega na tym że gdy chce odebrać dane $_POST['kateg']z name="kateg[]" to mi nie pobiera elementów ale wyświetla sam napis array. Gdy wpisze print_r i tą zmienną to oczywiście wyświetla mi te elementy. nawet w odpowiedniej kolejności. Tylko jak je teraz pobrać i do jakiejś zmiennej dać tak bym sobie już mógł dalej się tym bawić? Bo gdy wysyłam zmienną $vt do bazy nic z tego nie wychodzi mi.
nospor
$_POST['kateg'] to tablica. Widze ze nie wiesz co to tablica, wiec zajrzyj do manuala, masz tam to ladnie opisane. Masz opisane jak pobierac dane z tablicy, jak na nich operowac.
Do latania po tablicy sluzy FOREACH.
teofilp
Wiem że mi odbiera tablicę. I już nawet chyba wpadłem na pomysł jak ją wykorzystać, bo tego mi brakowało. Po prostu z powrotem to do tablicy włożę tylko teraz każdy element dopiszę do innej ponumerowanej odpowiednio zmiennej. Dzięki tobie wpadłem na pomysł ;D
I drogi użyktowniku, ja trochę wiem(napisałem chociażby cmsa który pięknie wstawia przyjazne linki, edytuje artykuły, strony, administruje użytkownikami itd.), ale czasami gubię się i potrzebny mi odpowiedni tor. Rozumiesz głowa puchnie od siedzenia nad tymi kodami ;D
Pozdrawiam i dziękuje wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.