Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przechwycenie wartości zmiennej
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Thuunder
Witam!
Mam elementarne pytanie.
Chciałbym mianowicie mając listę wyników z zapytania select z bazy MySQL, po kliknięciu linku...

id .... ... ..... link
1 .... ... ..... link
2 .... ... ..... link
itd.

...przypisać zmiennej (załóżmy X) wartość pola id i przesłać zmienną X do strony która jest zawarta w linku.
(samo przesłanie będę robił za pomocą zmiennej ale chodzi mi o to żeby przypisać wartość pola do zmiennej x)
Pozdrawiam
z góry dzięki za wskazówki smile.gif
bartyk
A może tak:

1. <?php
  2.  
  3.  
  4. echo('<a href=/\"tu_adres_strony.php?x='.$x.' /\">Opis linka</a>');
  5.  
  6. ?>
Thuunder
Cytat
(samo przesłanie będę robił za pomocą zmiennej ale chodzi mi o to żeby przypisać wartość pola do zmiennej x)

za pomocą sesji a nie zmiennej
sorki za pomyłkę
bartyk
jeśli możesz, to podaj selecta .
Thuunder
Kod

$wynik = mysql_query("SELECT id, m_wylotu, m_przylotu, link, przewoznik, logo
                       FROM lot");
//wyświetlam na ekran a potem

while($rekordy=mysql_fetch_array($wynik))
{
     $id = $rekordy[0];
     $m_wylotu = $rekordy[1];
     $m_przylotu = rekordy[2];
     $link = $rekordy[3];
     $przewoznik = $rekordy[4];
     $logo = $rekordy[5];
}

to jest w uproszczeniu kodzik
Pozdrawiam
yavaho
Ale aby wybrac odpowiednia zmienna i przypisac ja do sesji (bo wlasnie wybor bedzie zalezal od osoby ktora oglada strone) to juz w tym momence musi byc przeslana ta zmienna w linku a dopiero pozniej mozna ja przypisac do zmiennej sesyjnej.

moze tak:
tworzysz linki
link1?zmienna=1
link2?zmienna=2
link3?zmienna=3
Klient wybiera jeden link, naciska i potem w nastepnym pliku przypisujesz ta zmienna do zmiennej sesyjnej i przekierowujesz klienta za pomoca header do konkretnej strony
header('Location: strona.php');
Tylko po co takie kombinacje?
Thuunder
Cytat
Tylko po co takie kombinacje?

Chodzi o to,że robię stronę opartą o klasy i jak przesyłam nazwę strony w linku to jak chcę jeszcze przesłać id pozycji z listy to nie mogę. Próbowałem różnymi sposobami post get (globals=on), ale nie idzie. Dlatego pomyślałem o sesjach i przed otwarciem strony chciałbym mieć zaznaczone która pozycja została wybrana(pobrać id).
Może jest jeszcze prostszy sposób, ale jeszcze na niego nie wpadłem
Pozdrawiam

smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.