Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Dodawanie punktów do tabeli
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Nevildevil
Witam. Interesuje mnie jedna rzecz, mam już jakiś wstępny panel logowania i rejestracji, chciałbym stworzyć natomiast coś takiego.

Użytkownik loguje się na stronę i tam ukazują się cztery okienka powiedzmy, Brygada A, B, C i D. Zależy mi na zrobieniu czegoś takiego, żeby w osobnym panelu administratora można było dodawać punkty do tych brygad, żeby one się sumowały i zrobić taką historię tych punktów. Mógłby mi ktoś pomóc jak napisać coś takiego?

Historia tych punktów wyglądałaby w ten sposób powiedzmy "+50 punktów dla Brygady A za xxx", a te okienka to po prostu Brygada A - ilość punktów.

Pozdrawiam
stefano_F
Jak dobrze zrozumiałem zagadnienie, to:

1) tworzysz tabelę np. 'punktacja' z następującymi kolumnami:
- brygada
- tresc
- punkty

2) modułem administratora masz możliwośc dodawania do tej tabeli rekordów w postaci:
A; za xxx; 50
B; za yyy; 25
A; za uuu; 50

3) moduł wyświetlający te cztery okienka musi wybrać sumę punktów z bazy np. takim zapytaniem:
  1. SELECT SUM(punkty) AS brygada_a FROM punktacja WHERE brygada='A'

to zapytanie zwróci sumę punktów dla brygady A, w tym przypadku 100 i tą sumę sobie wyświetlisz w okienku.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.