Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inny][Symfony2]Jak rozpocząć i pracować z frameworkami?
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
ZaqU
Cześć,

Któryś miesiąc z rzędu przymierzam się kolejny raz do nauki jakiegoś frameworka w PHP i ponownie natrafiam na ten sam problem, którym jest ciężki początek. Na programowaniu w PHP znam się dobrze, bez problemu poruszam się w tematyce OOP, której uczyłem się w Javie, stworzyłem też kilka mniejszych bądź większych projektów portali www, każdy obiektowo na bazie własnego "frameworka" opartego o model MVC.

Problem z istniejącymi frameworkami jest taki, że kompletnie NIE MAM POJĘCIA gdzie i w jaki sposób to zainstalować, jak stworzyć przykładowy projekt i jak na jego podstawie stworzyć własny. Próbowałem już wszystkiego, przeglądając dziesiątki poradników do Zend Framework, Symfony, Kohany i kilku innych, lecz w każdym było zbyt wiele niejasności. Nie mam zielonego pojęcia jak wygląda praca z frameworkami - myślałem, że wystarczy po prostu pobrać paczkę, wrzucić na serwer, rozpakować i wszystko będzie śmigać, a ja po szybkiej przeróbce przykładowej strony startowej stworzę na jej podstawie własny serwis. Okazało się, że to wcale nie jest takie proste. Poradnik z którego korzystam wcale nie jest dla mnie zrozumiały: http://symfony.com/legacy/doc/jobeet/1_2/pl/01?orm=Propel . Rozumiem, że wszystko mam zainstalować u siebie na komputerze? Po **** mi stawiać serwer Apache na własnej maszynie, skoro rezultaty będę testował bezpośrednio u mnie na serwerze? Po co mi te wszystkie komendy do wpisywania w konsoli? Kompletnie nie wiem co mam z tym zrobić! Wrzuciłem paczkę z Symfony na serwer, ale okazało się, że do jego konfiguracji potrzebuję dostępu z poziomu localhost. Usunąłem zabezpieczenia w kodzie PHP, ale to nie jest przecież rozwiązanie.

Czy ktoś mógłby mi dokładnie wytłumaczyć, krok po kroku, jak powinienem rozpocząć pracę z Symfony? Naprawdę mi na tym zależy, pomóżcie proszę!
pedro84
Przecież jest tyle dokumentacji, tutoriali, porad w necie... Krok po kroku to masz w dokumentacji. Sorry, ale śmiem powątpiewać, tylko sam w sumie nie wiem w co. Jakim cudem stworzyłeś kilka większych projektów na bazie własnego quasi-frameworka? W jaki sposób pracowałeś z Javą? Skoro parę kroków z dokumentacji SF jest dla Ciebie trudne? Nie. Nie rozumiem.

Ten temat to jakaś podpucha, której o tej porze nie łapię?

PS. Dlaczego Symfony 1, a nie 2?
toffiak
Na stronie którą podałeś wyraźnie jest napisane że wersja Symfony 1 nie jest już wspierana a sam tutorial jest z 2008. Aktualna wersja Symfony to 2.5 http://symfony.com/download
Instalacja przez composera, wszystko jest dokładnie wytłumaczone na stronie krok po kroku http://symfony.com/doc/current/book/index.html.

Możesz pominąć 2 pierwsze kroki które są tylko wstępem a skoro tworzyłeś już serwisy oparte o MVC nie są Ci one potrzebne.
skowron-line
http://php.gr8.com/ masz nie dziękuj.
ZaqU
Cytat(pedro84 @ 30.06.2014, 01:06:47 ) *
Przecież jest tyle dokumentacji, tutoriali, porad w necie... Krok po kroku to masz w dokumentacji. Sorry, ale śmiem powątpiewać, tylko sam w sumie nie wiem w co. Jakim cudem stworzyłeś kilka większych projektów na bazie własnego quasi-frameworka? W jaki sposób pracowałeś z Javą? Skoro parę kroków z dokumentacji SF jest dla Ciebie trudne? Nie. Nie rozumiem.

Programowanie to jedno, konfiguracja środowiska to drugie. Nie ma żadnej filozofii w tym, aby zainstalować NetBeansa, utworzyć projekt, a pliki przerzucić na serwer. Po prostu nigdy nie korzystałem z Composer'a, nie znam się na PEAR i to jest chyba naturalna kolej rzeczy, bo przecież nie zaczyna się nauki od końca, prawda? Dla mnie nie jest problemem zainstalować tego Composera u siebie używając windows installera, pytanie tylko skąd mam wziąć plik php.exe? Mam go znaleźć gdzieś na php.net czy od razu zainstalować cały serwer Apache u siebie? Dla mnie osobiście rozwiązanie niewygodne, albo po prostu nie rozumiem jaki w tym wszystkim sens...
skowron-line
@ZaqU jak ty nie wiesz gdzie informacji szukać to daruj sobie.
Turson
Nie mam pojęcia jak wygląda instalacja środowiska Symfony, ale w Zendzie (skoro napisałeś, że nie umiesz to opiszę):
- pobierasz paczkę
- wrzucasz ją poza public html
- tworzysz projekt: "zf create project nazwa"
- w index.php podajesz ścieżkę do includowania biblioteki zenda
- gotowe
to naprawdę dużo?

Przerzuć się na linuxa to część problemów zniknie
pedro84
Cytat(ZaqU @ 30.06.2014, 12:07:28 ) *
Programowanie to jedno, konfiguracja środowiska to drugie. Nie ma żadnej filozofii w tym, aby zainstalować NetBeansa, utworzyć projekt, a pliki przerzucić na serwer. Po prostu nigdy nie korzystałem z Composer'a, nie znam się na PEAR i to jest chyba naturalna kolej rzeczy, bo przecież nie zaczyna się nauki od końca, prawda? Dla mnie nie jest problemem zainstalować tego Composera u siebie używając windows installera, pytanie tylko skąd mam wziąć plik php.exe? Mam go znaleźć gdzieś na php.net czy od razu zainstalować cały serwer Apache u siebie? Dla mnie osobiście rozwiązanie niewygodne, albo po prostu nie rozumiem jaki w tym wszystkim sens...

Nie, to jest stricte ze sobą powiązane. Sorry, ale pytanie "skąd masz wziąć plik php.exe?" jest niepoważne. A wiesz w ogóle jak działa język interpretowany? Bo zaczynam wątpić w Twoje podstawowe umiejętności. Na litość, każdy kiedyś zaczynał i pytania laika są na miejscu, ale ja odnoszę wrażenie, że Ty w ogóle przygodę z komputerem zaczynasz.

Drugi błąd, zabawy z PHP na Windowsie. To się nie uda.
sowiq
Cytat(ZaqU @ 30.06.2014, 11:07:28 ) *
pytanie tylko skąd mam wziąć plik php.exe? Mam go znaleźć gdzieś na php.net czy od razu zainstalować cały serwer Apache u siebie?

Z tego cytatu rozumiem tyle, że nie masz lokalnie zainstalowanego PHP, a chcesz mieć. Nasuwa mi się tylko pytanie co w takim razie rozumiesz przez MVC i jak tworzyłeś poprzednie projekty.

Poczytaj tutaj. Prościej się nie da: http://seiler.it/installing-symfony-framew...pp-for-windows/

I taka mała rada ode mnie. Symfony to spora kobyła. Jeśli nie masz doświadczenia z programowaniem (a widać po komentarzach, że średnio), to nie porywaj się od razu na tak duży framework.

Cytat(pedro84 @ 30.06.2014, 11:22:44 ) *

Panie, ile ja lat na Windowsie śmigam i wszystko działa biggrin.gif Zresztą zawsze jest Vagrant wink.gif
pedro84
Cytat(sowiq @ 30.06.2014, 12:24:22 ) *
Panie, ile ja lat na Windowsie śmigam i wszystko działa biggrin.gif Zresztą zawsze jest Vagrant wink.gif

Ja nie mówię, że się nie da, tylko, że to sensu nie ma.

Poza tym, zawsze warto sobie środowisko dev odwzorować na wzór produkcyjnego.
ZaqU
@Skowron-line: Darować powinieneś sam sobie nabijanie kolejnych postów, które nic nie wnoszą do tematu. Jeżeli nie chcesz pomóc, nikt Cię do tego nie zmusza.

@Sowiq: Ok, wyjaśnię więc raz jeszcze. Nie mam zamiaru stawiać serwera Apache na własnej maszynie, bo jest to dla mnie niepraktyczne. Pracuję w NetBeansie i każdą zmianę od razu jestem w stanie przetestować na wykupionym serwerze hostingowym. Tak też wyobrażałem sobie moją pracę w Symfony, jednak zamiast tego natrafiłem na setki linijek do wykonywania w konsoli, z którymi naprawdę nie mam pojęcia co zrobić. Poruszyłem temat lokalnie zainstalowanego PHP, gdyż zostałem do tego zmuszony poniekąd przez frameworka. Nie wiem na jakiej zasadzie działa Composer, bo nigdy z niego nie korzystałem.
sowiq
Zainstaluj sobie Xampp - on wszystko skonfiguruje za Ciebie i nie będziesz musiał się zagłębiać w kwestie związane ze środowiskiem. Argumentu o niepraktyczności nie rozumiem. IMO więcej zachodu z uploadowaniem plików na serwer po każdej zmianie niż zainstalowaniem środowiska. Zresztą nie wyobrażam sobie jakiegokolwiek wygodnego debugowania na serwerze zdalnym.

Cytat
Nie wiem na jakiej zasadzie działa Composer, bo nigdy z niego nie korzystałem.

I oczekujesz, że ktoś Ci opisze jak on działa? Przecież w internecie jest tyle informacji na ten temat, że szybciej byś je znalazł i przeczytał niż napisał pierwszego posta.
Proszę: https://getcomposer.org/doc/00-intro.md
https://getcomposer.org/download/ -> Windows Installer

Na stronie Installing and Configuring Symfony jest dokładnie opisana krok po kroku instrukcja instalacji i odpalenia Symfony.

Czego jeszcze oczekujesz od użytkowników forum, skoro sam masz za mało chęci, żeby poszukać jakichkolwiek informacji na interesujące Cię tematy?
by_ikar
Cytat(pedro84 @ 30.06.2014, 12:22:44 ) *

No nie do końca błąd, bo niektórzy sobie z tym radzą, trzeba tylko znać różnice w działaniu niektórych funkcji pod różnymi środowiskami. To nie jest jakieś zaraz skomplikowane zadanie.. Ale fakt, nie trzeba tego również robić na localu, bo można to robić na jakimś serwerze postawionym w lan'ie, tylko trzeba przeczytać dokumentacje..

@ZaqU nikt ci nie każe tego testować na localu (ale kiedyś sam dojdziesz do wniosku że jest to najlepsze wyjście, bo nie jesteś w swojej pracy uzależniony od czynników zewnętrznych). Możesz to wrzucić na serwer, to jest IMO banalne nawet.

Najprościej jak się da: pobierasz standard vendors, w app_dev.php (z katalogu web) kasujesz warunek sprawdzający twój adres IP (albo go komentujesz) i gotowe. Nie dziw się że dostajesz takie komentarze, skoro ta czynność jest do granic banalna (przesłanie plików na ftp, edycja jednego pliku i go nadpisanie) a sam określasz się jako ktoś z doświadczeniem, to nie licz na inne komentarze. Bo nawet nie trzeba znać tego czy innego frameworka, ale jak nie masz jakichś umiejętności czytania dokumentacji i radzenia sobie z podstawowymi problemami, to doświadczonym programistom na pewno nie jesteś.
marcus753
a ja cie bardzo dobrze rozumiem Lkingsmiley.png chciałeś szybko i od razu zacząć kodzić a tu jakieś programy, robaczki, konsole, nadpisywania jeszcze za chwile okaże się że musisz z chmodami powalczyć tak jak ja dzisiaj na macu wink.gif - no cóż takie życie programisty, informatycy mają jeszcze gorzej wink.gif

Po pierwsze odpuść sobie zanda i symfony bo to są naprawdę dojrzałe i duże frameworki i jeśli masz problemy z composerem to ich stopień trudności może być na razie zbyt duży.
Po drugie zainstaluj sobie xampa no niestety w dzisiejszych czasach nie da się inaczej…
Po trzecie zainteresuj się laravelem (którego wady właśnie odkrywam wink.gif) albo dziadkiem ale jakże pięknym codeigniterem i jeśli nie chcesz instalować xamppa to ta druga opcja może być dla Ciebie lepsza bo pobierzesz wszystkie pliki ze strony bez zabawy w composera.

Piszesz o własnych serwisach i OOP tak z ciekawości czy korzystałeś kiedyś z MVC albo wzorców projektowych ?

cierpliwości życzę !
ctom
Cytat(marcus753 @ 5.07.2014, 19:34:41 ) *
Po drugie zainstaluj sobie xampa no niestety w dzisiejszych czasach nie da się inaczej…

a w dzisiejszych czasach to nie korzysta się już czasami z "wirtualek" + vagrant by mieć konkretne środowisko dla projektu ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.