Cześć,
Któryś miesiąc z rzędu przymierzam się kolejny raz do nauki jakiegoś frameworka w PHP i ponownie natrafiam na ten sam problem, którym jest ciężki początek. Na programowaniu w PHP znam się dobrze, bez problemu poruszam się w tematyce OOP, której uczyłem się w Javie, stworzyłem też kilka mniejszych bądź większych projektów portali www, każdy obiektowo na bazie własnego "frameworka" opartego o model MVC.
Problem z istniejącymi frameworkami jest taki, że kompletnie NIE MAM POJĘCIA gdzie i w jaki sposób to zainstalować, jak stworzyć przykładowy projekt i jak na jego podstawie stworzyć własny. Próbowałem już wszystkiego, przeglądając dziesiątki poradników do Zend Framework, Symfony, Kohany i kilku innych, lecz w każdym było zbyt wiele niejasności. Nie mam zielonego pojęcia jak wygląda praca z frameworkami - myślałem, że wystarczy po prostu pobrać paczkę, wrzucić na serwer, rozpakować i wszystko będzie śmigać, a ja po szybkiej przeróbce przykładowej strony startowej stworzę na jej podstawie własny serwis. Okazało się, że to wcale nie jest takie proste. Poradnik z którego korzystam wcale nie jest dla mnie zrozumiały: http://symfony.com/legacy/doc/jobeet/1_2/pl/01?orm=Propel . Rozumiem, że wszystko mam zainstalować u siebie na komputerze? Po **** mi stawiać serwer Apache na własnej maszynie, skoro rezultaty będę testował bezpośrednio u mnie na serwerze? Po co mi te wszystkie komendy do wpisywania w konsoli? Kompletnie nie wiem co mam z tym zrobić! Wrzuciłem paczkę z Symfony na serwer, ale okazało się, że do jego konfiguracji potrzebuję dostępu z poziomu localhost. Usunąłem zabezpieczenia w kodzie PHP, ale to nie jest przecież rozwiązanie.
Czy ktoś mógłby mi dokładnie wytłumaczyć, krok po kroku, jak powinienem rozpocząć pracę z Symfony? Naprawdę mi na tym zależy, pomóżcie proszę!