Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP i RTF'y
Forum PHP.pl > Forum > PHP
BzikOS
Czy spotkaliście się z jakimiś bibliotekami do tworzenia sformatowanych tekstów (RTF, DOC) z php?
BzikOS
Dzięki Seth, ale niestety to jest skrypt korzystający z klasy OLE, a ja potrzebuję to zrobić na Linuxie.

Sam zacząłem pisać odpowiednią klasę, ale mam problem z polskimi znakami w RTFie. Nie widział ktoś gdzieś specyfikacji Rich Text Format?
domm
Ja z RTF-em poradziłem sobie "po chłopskiemu", czyli wygenerowałem plik RTF spod edytora tekstu z całą grafiką, tabelkami i innymi bajerami (polskie znaki odpowiednio zakoduje edytor). W miejscach gdzie miały pojawiać się odpowiednie zmienne wpisałem ."$zmienna1"., ."$zmienna2". itd. Cały ciąg RTF-a wrzuciłem do php-a, dorzuciłem odpowiednie nagłówki, a na końcu skryptu print $ciag i działa :wink:
Oczywistym minusem jest dostosowanie generowania pliku pod jeden szablon, plusem że musiałem to zrobić bardzo 'pilnie' a zajęło mi to praktycznie 2 godzinki.
Niemniej jednak w domu postaram się odnaleźć specyfikację RTF-a którą kiedyś miałem.
dragossani
Co znalazłem:

RTF Generator pod php, ale niestety płatny.

Atrykuł na ten temat - może się przyda.

Jedno z rozwiązań - nie wgłębiałem się.

Specyfikacja formatu RTF na stronie Microsoft'u.

Mój pomysł: może użyć Smarty do stworzenia szablonów wszystkich niezbędnych elementów takiego pliku i potem w oparciu o mechanizmy Smarty wygenerować całość?
BzikOS
Cytat
Ja z RTF-em poradziłem sobie "po chłopskiemu", czyli wygenerowałem plik RTF spod edytora tekstu z całą grafiką, tabelkami i innymi bajerami (polskie znaki odpowiednio zakoduje edytor). W miejscach gdzie miały pojawiać się odpowiednie zmienne wpisałem ."$zmienna1"., ."$zmienna2". itd. Cały ciąg RTF-a wrzuciłem do php-a, dorzuciłem odpowiednie nagłówki, a na końcu skryptu print $ciag i działa  :wink:

Ja w tej chwili zrobiłem podobnie z tym, że jest problem gdy zmienne z formularza wstawiane do RTF'a zawierają polskie znaki. Zrobiłem prostą konwersję, ale w jedym dokumencie RTF wyświetlają się one poprawnie, a w innym nie... poczytałem już trochę specyfikacji (znalazłem już) i wydaje mi się, że chodzi o numer tablicy fontów, w jednym dokumencie polskie znaki wyświetlały się z tablicy o numerze f17, a w innym f238. I o co tu chodzi?
BzikOS
Cytat
Mój pomysł: może użyć Smarty do stworzenia szablonów wszystkich niezbędnych elementów takiego pliku i potem w oparciu o mechanizmy Smarty wygenerować całość?
Tzn. co rozumiesz pod pojęciem wszystkie niezbędne elementy?
KaMeLeOn
Np. nagłówki...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.