Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZendFramework]Problem z odpaleniem zf.bat
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
jareczekber
Witam!
Niby robie wszytsko jak pisze wnecie ale nie dziala
- odpalonego mam wampa 2.5
- sciagnieta mam wersje Zenda minimalna 1.12.5
- w windowsie 8 mam ustawiona sciezke path do katalogu gdzie jest bin i library zenda ( w moim przypadku ;C:\Program Files\ZendFrameworkCli\bin)
- na wszelki wypadek dodale tez do path sciezke do php.exe (w moim przypadku ;C:\wamp\bin\php\php5.5.12)

Odpalam konsole i wpisuje:
C:\Users\Jarosław>zf -h

powstaje blad:

'"php.exe"' is not recognized as an internal or external command, operable program or batch file.

juz nawet na sile w pliku zf.bat wpisalem za etykieta
:run
SET PHP_BIN=C:\wamp\bin\php\php5.5.12\php.exe
SET PHP_DIR=C:\wamp\bin\php\php5.5.12
ale nic nie pomaga.
Wie ktos jak sobie z tym poradzic?
webmaniak
Nie znam zenda więc nie wiem co i jak trzeba odpalić, podrzuć link do źródeł o których piszesz. W każdym razie masz błąd
Cytat(jareczekber @ 8.07.2014, 15:33:13 ) *
- na wszelki wypadek dodale tez do path sciezke do php.exe (w moim przypadku ;C:\wamp\bin\php\php5.5.12)

Powinno być:
Kod
;C:\xampp\php
jareczekber
Dobra temet zamykam. Nie wiem czemu ale po chwili zadzialalo. Moze restet kompa mimo ze windows 8 (zasrany) pomogl ...ale dziala sorki i dzieki
Damonsson
A co Ty siedzisz u niego w domu, że wiesz jak powinno być? ohmy.gif

PHP Ci w ogóle nie działa. Masz odpalony serwer?

Jak dasz w cmd: php -v

błąd ten sam?

edit: Pewnie po dodaniu ścieżki nie zresetowałeś okna konsoli. Ale ważne, że działa.
webmaniak
Cytat(Damonsson @ 8.07.2014, 16:56:59 ) *
A co Ty siedzisz u niego w domu, że wiesz jak powinno być? ohmy.gif

Nie musisz być w każdej wypowiedzi taki złośliwy. Zostaw złośliwości gdzie indziej.
Napisałem wg stanu swojej wiedzy. Kiedyś, przy konfigurowaniu projektu dla symfony2 miałem też ten sam komunikat i pomogła zmiana na tą linijkę co przedstawiłem(Windows 7). Skoro jednak działa tak jaka autor miał to najwyraźniej się mylę. Dobrze wiedzieć smile.gif
Turson
O ile pamiętam, to w zmiennych środowiskowych Windowsa należy podać ścieżkę do php.exe
webmaniak
Cytat(Turson @ 9.07.2014, 09:09:08 ) *
O ile pamiętam, to w zmiennych środowiskowych Windowsa należy podać ścieżkę do php.exe

A to:
Kod

Nie jest ścieżką do php.exe? Ewentualnie:
Kod
;C:\xampp\php\

Aczkolwiek jak ja wtedy miałem problem to pierwsza opcja pomogła.
Edit:
Nawet tą pierszą opcję mam ustawioną na windows 8.1 aktualnie smile.gif więc na 100% działa smile.gif
Turson
Tak, tak, ścieżka do katalogu php
jareczekber
Cytat(webmaniak @ 9.07.2014, 09:38:01 ) *
A to:
Kod

Nie jest ścieżką do php.exe? Ewentualnie:
Kod
;C:\xampp\php\

Aczkolwiek jak ja wtedy miałem problem to pierwsza opcja pomogła.
Edit:
Nawet tą pierszą opcję mam ustawioną na windows 8.1 aktualnie smile.gif więc na 100% działa smile.gif

a widzicie dobrze wiedziec smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.