Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZF2] Slug, Seo, Friendly name
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
markuz
Witam,

Czy w ZF2 istnieje jakaś standardowa klasa która przerobi mi nazwę np. Hello World! na przyjazną nazwę hello-world? W sieci nie mogłem znaleźć nic o takiej klasie więc pewnie nie istnieje.

Skoro nie istnieje, to czy dobrym rozwiązaniem będzie napisanie własnej jako filtr? (Zend\Filter)
Sephirus
Nie istnieje w podstawowym ZEND 2 - najlepiej samemu napisać i własnie jako FILTR.

Sam znasz najlepsze rozwiązanie - po co pytasz tongue.gif
markuz
Dopiero się uczę Zend-a i chciałem mieć pewność, że użycie tego jako Filtr będzie prawidłowe. Dzięki za odp.

Jeszcze jedno pytanie odnośnie tego problemu. Wiem, że działać będzie tak i tak, ale nie wiem który sposób wyeliminuje niechciane błędy w przyszłości.

Gdzie użyć nowego filtru? W modelu czy w tabeli? Tzn. mam klasę modelu Album z tutoriala oraz AlbumTable. Z tego co widzę klasa Album odpowiada głównie za walidację, natomiast AlbumTable za operacje na bazie.
RiE
Cytat(markuz @ 5.08.2014, 20:53:04 ) *
Gdzie użyć nowego filtru? W modelu czy w tabeli? Tzn. mam klasę modelu Album z tutoriala oraz AlbumTable. Z tego co widzę klasa Album odpowiada głównie za walidację, natomiast AlbumTable za operacje na bazie.

Tworzysz nową klasę, która dziedziczyć będzie z Zend\Filter\AbstractFilter i później w getInputFilter():

1. $inputFilter->add(array(
  2. 'name' => 'pole_formularza',
  3. 'filters' => array(
  4. array('name' => 'Moj\Filtr'),
  5. ),
  6. ))

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.