Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nowe okienko i relacje
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
michaf1994
Witam
Czy ktoś z Was wie jak się nazywa lub jak zrobić coś takiego, że strona otwiera link w nowym małym okienku i są relacje między tym oknem a stroną otwierająca.

Czytałem kiedyś gdzieś, że jest coś takiego możliwe, ale nie mogę tego znaleźć.
nospor
window.open

Albo poczytaj o "modal dialog"
michaf1994
o tym window.open wiem, ale teraz jak mi się otworzy okienko to chciałbym coś takiego ze jak ktoś kliknie w link w okienku to żeby się tam strona otworzyła, ale żeby jeszcze ten link przesłała przeglądarka do strony która otwierała okienko, a dokładnie do inputa na tej stronie

albo może od razu powiem o co dokładnie chodzi.

chce zrobić stronę, która otwiera w ramce/nowym oknie stronę i przesyła do innej ramki adres z tej pierwszej ramki/okna jeżeli ktoś tam coś kliknie.

nie działa mi
document.getElementById('idramki').src
bo podaje stary adres
no i lepiej jakby było to w nowym oknie, bo np Google mają blokadę i nie chcą się otworzyć w ramce
nospor
podpinasz zdarzenie ONCLICK dla linka i robisz co ci sie zywnie podoba gdy koles kliknie linka
michaf1994
chodzi mi o to:
jest strona S i ona otwiera okno O

teraz w oknie O wchodzę sobie na jakąś całkiem inną stronę np Google i chcę żeby okienko O jak wejdzie Google przesłało do strony S informacje ze weszło na Google
nospor
No to juz ci napisalem:
window.open
oraz na linki w oknie otworzym w window.open podpinasz zdarzenie ONCLICK i jak ktos kliknie w linka to robisz co chcesz
michaf1994
To jak teraz zrobić żeby onClick sprawdzał adres okna, wiem, że tu przyda się setInterval, ale nie wiem jak dobrać się do aktualnego adresu okienka.

Edit

znalazłem

http://kursjs.pl/kurs/okna.html

w domu zobaczę czy działa i napisze.

Dzięki
nospor
Cytat
To jak teraz zrobić żeby onClick sprawdzał adres okna, wiem, że tu przyda się setInterval, ale nie wiem jak dobrać się do aktualnego adresu okienka.

Chyba sie nie rozumiemy.... pisales na poczatku, ze w nowo otwartm oknie będą linki. Jesli wiec bedą linki, to ty ONCLICK masz podpiac do tych linkow a nie do okna.
michaf1994
Na to gdzie ktoś wejdzie w nowym oknie nie będę miał wpływu. startowa będzie Google, a później jak kto chce a ja chcę odczytać z tej strony otwierającej okno adres który ktoś wybierze
nospor
No to setInterval jak mowiles i juz.
michaf1994
OK. Mam kod i teraz chcę, napisać funkcję, która pobiera co np 10 sekund adres okienka, ktore się otwiera i wpisuje do pola id="aktualnyadres". Oczywiście jeżeli użytkownik wejdzie z google np na forum.php.pl to żeby wpisało forum.php.pl.

1. <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
  2. <title>PAE</title>
  3. <script type="text/javascript" language="JavaScript">
  4. var okno;
  5.  
  6. function noweOkno() {
  7. menuOkno(1);
  8. okno = window.open('http://google.pl','Okno strony', 'width=800, height=650, left=500');
  9. }
  10.  
  11. function zamknijOkno() {
  12. menuOkno(2);
  13. okno.close();
  14. }
  15.  
  16. function idzOkno(adres) {
  17. okno.location.href=adres;
  18. okno.focus();
  19. }
  20.  
  21.  
  22. function menuOkno(typ) {
  23. if (typ==1) {
  24. document.getElementById('otwieracz').style.display='none';
  25. document.getElementById('nawigator').style.display='block';
  26. var interwal = setInterval(function(){if (okno.closed) menuOkno(2);}, 0500);
  27. };
  28. if (typ==2) {
  29. document.getElementById('otwieracz').style.display='block';
  30. document.getElementById('nawigator').style.display='none';
  31. clearInterval(interwal);
  32. };
  33. }
  34.  
  35. </head>
  36. <body onunload="zamknijOkno();">
  37. <table border="1" width="100%" height="100%">
  38. <tr><td height="30px" align="left" valign="top">
  39. <button type="button" onClick="noweOkno();" id="otwieracz">Open</button>
  40. </td><td rowspan="2"><iframe src=""></iframe></td></tr>
  41. <tr><td height="30px">
  42. <table id="nawigator"><tr><td colspan="3"><input type="text" id="adres" size="50" /></td></tr>
  43. <tr><td><button type="button" onClick="idzOkno(document.getElementById('adres').value);">&gt;&gt;</button></td><td><button type="button" onClick="">Stop</button></td><td><button type="button" onClick="zamknijOkno();">X</button></td></tr></table>
  44.  
  45. </td></tr>
  46. <tr><td colspan="2"></td></tr>
  47.  
  48. menuOkno(2);
  49.  
  50. <input type="text" id="aktualnyadres" />
  51.  
  52. </body>
  53. </html>

Tylko nie umiem/ nie wiem jak, bo alert(okno.location) ani alert(okno.location.href) nie działają.

Wie ktoś z Was jak to rozwiązać?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.