Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][Bazy danych]Transakcje
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
MateuszS
Witam, mam taką prostą transakcję:

1. try {
  2. DB::query(NULL, 'START TRANSACTION')->execute(); //1
  3. DB::query(NULL, 'CREATE TABLE lrt_resources_'.$name_lower.' (ID int NOT NULL AUTO_INCREMENT, PRIMARY KEY(ID))')->execute(); //2
  4. DB::query(Database::INSERT, 'INSERT INTO lrt_equpment_categories (name, name_lower) VALUES ("'.$name.'","'.$name_lower.'")')->execute(); //3
  5. DB::query(NULL, 'COMMIT')->execute();
  6. } catch(Exception $e) {
  7. DB::query(NULL, 'ROLLBACK')->execute();
  8.  
  9. throw new Exception('An error occured with database. Category has not been added.');
  10. }
  11.  

czyli jeżeli np będzie problem z INSERTem (3) to wyrzuca wyjątek, który jest łapany i powinien byc robiony ROLLBACK. Niestety, mimo że wyjątek jest przechwytywany to nie jest robiony ROLLBACK. Czyli po błędzie przy INSERT nie usuwa tej tabeli z zapytania 2. Co zepsułem?
MateuszS
Ok, dzięki. Na szczęście zamienienie miejscami obu zapytań mi wystarczy i będzie działało jak chcę.
Crozin
1. MySQL nie obsługuje transakcji dla zapytań DDL (CREATE TABLE), możesz zainteresować się PostgreSQL.
2. Dlaczego w ogóle robisz coś tak dziwnego, tj. osobną tabelę dla każdego $name_lower?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.