Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL]łączenie instrukcji
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Terrorizer
Usiłuję dodać echo do instrukcji mysql.
Mimo prób na wszelkie sposoby. Kompletnie nic mi się nie wyświetla
  1. else {mysql_query('INSERT INTO users(nick, email, pass) VALUES ("'.$_POST["nick"].'" , "'.$_POST["email"].'", "'.$_POST["pass"].'")') or die (mysql_error());}

Chciałbym aby else pomimo dodania wartości do tabeli, wyświetlił też echo ,że się udało. próbowałem dodać samo echo ze śrendikami i bez, ale nic.
Żadne instrukcje AND && też nie działają, albo wywalają błędy.
Przeszukuję manuale, ale zdaję sobie sprawę ,że tutaj łączę mysql z php i nie bardzo wiem jak na to spojrzeć
Beniooo
  1. else{
  2. echo "Coś";
  3. mysql_query('INSERT INTO users(nick, email, pass) VALUES ("'.$_POST["nick"].'" , "'.$_POST["email"].'", "'.$_POST["pass"].'")') or die (mysql_error());
  4. }
Terrorizer
Na najprostsze rozwiązania zawsze najtrudniej wpaść, nie mam pojęcia czemu biggrin.gif
Ale w takim razie echo się wyświetli nawet gdy będzie die??
Wielkie dzięki!!

EDIT: Hmm nadal się nie wyświetla, mimo ,że dane zapisują się do bazy. No ja wymiękam haha.gif

Nawet taka linijka nic nie wyświetla, nie rozumiem tego kompletnie. Dane zapisują się normalnie, wtf?
  1. else { echo "Gratulacje, założyłeś konto!";
  2. mysql_query('INSERT INTO users(nick, email, pass) VALUES ("'.$_POST["nick"].'" , "'.$_POST["email"].'", "'.$_POST["pass"].'")') or die (mysql_error());
  3. echo "gratulacje";}
kujol
  1. if(mysql_query('INSERT INTO users (nick, email, pass) VALUES ("'.$_POST["nick" ] .'" , "'.$_POST["email" ] .'", "'.$_POST[ "pass" ].'")')){
  2. echo 'Pomyslnie dodano rekord';
  3. }
  4.  
  5. else{
  6. }
Terrorizer
Dalej nic, chyba musiałem coś popierdzielić gdzieś indziej w kodzie, nie rozumiem >,<

EDIT: Wrzuciłem tekst echa we wcześniej stworzony span i teraz się pokazał.
Nie umiem tego wyjaśnić, wcześniej zaznaczałem ctrl+a całą treść strony i sprawdzałem w notatniku czy coś jest wyświetlane i nic nie było.
Tak czy inaczej już działa, dzięki za podpowiedzi.
martini449
Łatwiej będzie sprawdzać za pomocą CTRL + U. Ogólnie podstawianie zmiennych do wyrażenia w ten sposób, to niemy krzyk o SQL Injection. Zainteresuj się MySQL Improved Extension, w szczególności metodą bind_param, bo oryginalne API MySQL, którego tu używasz, jest przestarzałe i niezalecane. To tak na przyszłość.
Terrorizer
Ok, już czytam biggrin.gif dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.