Shinner
19.08.2014, 09:55:48
Witam,
załóżmy że, mam stronę, na tej stronie przycisk, chcę aby po jego kliknięciu wyświetlił się kod (tekst) z wcześniej przygotowanej listy,
ten kod po wyświetleniu użytkownikowi ma się już drugi raz nie pokazać.
Dodatkowo potrzebuje ustawić dzienny limit (24h) na klikanie w ten guzik przez dane ip (maksymalnie 5 kliknięć).
Proszę o wszelakie sugestie i porady, chętnie się pouczę.
nospor
19.08.2014, 09:58:33
Jesli chcesz to ograniczac na podstawie IP, to zapisujesz jaki tekst juz sie wyswietlal dla danego IP i juz wiecej dla tego IP go nie pokazujesz.
Najlatwiej to by bylo zrobic na bazie danych
Shinner
19.08.2014, 10:08:42
Trochę inaczej, tekst z listy ma się wyświetlić tylko raz, bez znaczenia na ip, pozostaje jeszcze kwestia limitu guzika.
nospor
19.08.2014, 10:19:40
Raz dla danego usera? No to ciastka
Rad dla obojetnie jakiego usera? No to po wyswietleniu zaznaczaj, ze juz byl wyswietlany i go wiecej nie wyswietlaj
Michael2318
19.08.2014, 10:20:19
A gdybyś dodał w htmlu zwykłego submita, po kliknięciu uruchamiasz ajax'em skrypt, który w odpowiedzi albo da tekst albo wyrzuci błąd? Dodatkowo można by zastosować tutaj evercookies, aby mieć pewność, że użytkownik raz już dostał tekst na ekran i więcej go nie powinien dostać. Ewentualnie tworzyć zwykłe ciastko i sprawdzać skryptem, który uruchamiałby ajax.
Shinner
19.08.2014, 11:17:17
To może coś w tym kierunku, w bazie danych umieszczę kody,
jak internauta (gość) kliknie w przycisk pokaże mu się kod, a kod ten zostanie skreślony (ma się już nikomu więcej nie pokazać).
Dodatkowo limit na klikanie w przycisk, maksymalnie 5x na dane IP w ciągu dnia.
O coś takiego mi chodzi, ale nie wiem jak się za to zabrać.
Z góry dziękuję za pomoc.
nospor
19.08.2014, 11:21:56
Cytat
jak internauta (gość) kliknie w przycisk pokaże mu się kod, a kod ten zostanie skreślony (ma się już nikomu więcej nie pokazać).
Tworzysz tabele KODY z polami:
ID
KOD
CZY_UZYTY - wartosc 0 nie uzyty, wartosc 1 uzyty
Gdy wyswietlisz komus dany kod, to ustawiasz mu CZY_UZYTY na 1 i juz wiecej nie bierzesz go do wyswietlania. Mozesz tez od razu go kasowac, jesli nie bedzie ci potrzebna historia kodow.
Cytat
Dodatkowo limit na klikanie w przycisk, maksymalnie 5x na dane IP w ciągu dnia.
Tabela IP z polami
IP
CZAS - pole typu DATETIME z datą klikniecia
Gdy ktos klika to robisz wpis w tej tabeli.
Dodatkowo sprawdzasz ile jest wpisow z danego dnia dla danego IP. Gdy 5 to nie pozwalasz na klik
Shinner
19.08.2014, 13:17:57
Zrobiłem tabele z polami w phpMyAdmin, co dalej?
nospor
19.08.2014, 13:19:11
Naisalem co dalej....
Cytat
Gdy wyswietlisz komus dany kod, to ustawiasz mu CZY_UZYTY na 1 i juz wiecej nie bierzesz go do wyswietlania.
Czego nie wiesz? Nie umiesz pobrac z bazy rekordow?
Shinner
19.08.2014, 14:18:42
Wybrać rekordy chyba potrafię tylko nie do końca wiem co zrobić z tym:
Gdy wyswietlisz komus dany kod, to ustawiasz mu CZY_UZYTY na 1 i juz wiecej nie bierzesz go do wyswietlania.
lukasz_os
19.08.2014, 14:31:37
pobierasz rekord z bazy (nie wiem czy losowy czy nie) i automatycznie robisz update na bazie ze wyswietliles ten kod czyli ustawiasz CZY_UZYTY na 1.
Shinner
20.08.2014, 12:34:16
A jeszcze jak to ogarnąć:
"Gdy ktos klika to robisz wpis w tej tabeli.
Dodatkowo sprawdzasz ile jest wpisow z danego dnia dla danego IP. Gdy 5 to nie pozwalasz na klik"
Dziękuję za wszelką pomoc.
Pomoże ktoś jak to ugryźć?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.