Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Jak trzymać dane
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
akszil
Zakładając że mam podstronę gdzie mam zbiór dość duży imion, nazwisk i kilku innych danych, jak powinienem przetrzymywać dane. Zastanawiam się czy w bazie czy w plikach ( dane nie są bardzo ważne bo wszystkie będą wyświetlane). Narazie myślałem coś takiego.
Stworzyć plik który będzie tylko wczytywał już posortowane, gotowe do wyświetlenia dane z pliku z podziałem na strony. Tak naprawdę wyświetlane w kilku kategoriach coś w stylu
80-85 postów
i lista nazwisk
86-95 postów
i lista nazwisk.

Tylko jest taki problem że w każdej liście powinno być kilka możliwości sortowania
- wedle liczby postów
- wieku
- i jeszcze wedle kilku danych które się nie wyświetlają na temat tego użytkownika ale są w pliku.

Tak myślę że ja powinienem mieć wszystkie dane w np 10 kopiach i tylko wczytywać w odpowienie miejsca odpowiedni plik z danymi.

Drugą opcja to trzymanie tych danych w bazie ale moim zdaniem żeby za każdym razem pobrać te dane i wyświetlić może być zabójcze dla serwera. Chyba że jest sposób by pobrać z bazy tylko 25 pierwszych wyników wedle jakiegoś kryterium, i na 2 stronie pobrać 25 wedle innego kryterium ?
slash^
Tylko baza.

Mozesz sortowac SORT limotowac LIMIT i robic rozne inne cuda, nawet CACHE'owac do pliku smile.gif
markuz
Od tego jest baza danych - żeby w niej trzymać dane tego typu.
"może być zabójcze dla serwera" - to zależy od serwera i od ilości danych ale zakładam, że nie masz dużej ilości danych (czyt. 10k+) oraz dużej ilości wywołań tej podstrony.

Cytat
Tak myślę że ja powinienem mieć wszystkie dane w np 10 kopiach i tylko wczytywać w odpowienie miejsca odpowiedni plik z danymi.

A jak będziesz chciał kogoś dodać/usunąć/edytować - to od nowa będziesz tworzył 10 plików?

Poczytaj o LIMIT (SQL).
akszil
Liczba danych nie powinna przekroczyć 100k, Wywołań nie będzie więcej niż 2k dziennie. W plikach jak bym musiał to bym po prostu updaytował pliki 2 razy w tygodniu i tyle, w bazie jest duża łatwość edycji danych, lecz nie byłem pewny właśnie co będzie lżejsze dla serwera( a mam jeden z tanich serwerów www wykupiony, choć chwilowo zablokowany bo boty się dostały na forum nieużywane .baza 3.4 GB w 4 dni... i wszystkie limity przekroczone)
Dzięki za info
by_ikar
Jak już koniecznie upierasz się przy bazie danych, to zainteresuj się sqlite, który do niewielkich wymagań jest wystarczający.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.