Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][JavaScript][PHP]Przewijanie iframe na sam dół
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Szymas
Witam.
Piszę czat na stronę i wyświetlam go za pomocą iframe. Chciałbym aby iframe po załadowaniu strony przewijał się na sam dół. Próbowałem to robić za pomocą kotwicy. Ponadto skrypt powinien się odświeżać dosyć często. Próbowałem już w ten sposób, że ustawiałem kotwicę, ustawiałem odświeżanie strony znacznikiem meta oraz używałem skryptu JS, który przenosił do kotwicy:
  1. onload=function(){ location.hash='kotwica'; }

Wszystko działa świetnie pod Mozilla jednk pod Google Chrome cała strona przewija się w dół. Jakieś propozycje co jest nie tak? W JS jeszcze nie jestem dobrze obeznany więc prosił bym o wyrozumiałość i jak najdokładniejsze wytłumaczenie kodu. Z góry dziękuje smile.gif
trueblue
Gdzie wstawiałeś ten kod JS, w kodzie strony czy ramki?
Szymas
W kodzie pliku, który jest wyświetlany w ramce.
trueblue
Spróbuj wywołać kod JS z opóźnieniem, jakieś 1/1.5 s.
setTimeout.
Szymas
Niestety nic to nie dało. W Chrome nadal oprócz iframe przesuwa się cała strona.

EDIT:
Zauważyłem, że to nie wina JS ale tego, że Chrome ustawia się w ten sposób, że kotwica znajduje się pod górną krawędzią okna. Znalazłem w sieci kod JS, który przewija okno bez onoszenia sie do kotwicy.
  1. onload=function(){ window.scrollBy(0,document.body.scrollHeight); }
  2. </script>

Dziękuje wszystkim za pomc. Trueblue daje Pomógł za zaangażowanie w sprawę smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.