Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP]Pobieranie pliku jeżeli mamy uprawnienia
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Ivanowski
Witam. Mam dylemat, jak zrobić aby dany plik np. plik.rar mógł zostać pobrany tylko gdy jakiś warunek jest spełniony czyli np. hasło jest prawidłowe?
Niby można zrobić prosty kod, w którym "gdy hasło jest prawidlowe to przekieruj na taką stronę plik.rar" I przeglądarka zacznie sama pobierać .
No tak tylko że jeżeli użytkownik wejdzie w domena.pl/plik.rar i wtedy nie musi podawać hasła. Co mam zrobić ?
koksik3825
przesłać plik na serwer plik.rar i utworzyć plik np. plik3446.php w którym użytkownik musi podać hasło i on przekieruje do plik.rar
Ivanowski
To wiem tylko że gdy ktoś wejdzie sobie "ręczenie" na plik.rar to też go będzie mógł pobrać
koksik3825
spróbuj tak że ustaw w pliku np. plik454.php hasło jak je wpisze to pojawi mu się przycisk pobierz

bez przekierowywania
Ivanowski
Nadal będzie musiał wejść na tą stronę aby pobrać plik, a wtedy zobaczy adres lub można zobaczyć adres w "Wyświetl zródło strony"
Crozin
Plik powinien być w takim przypadku serwowany przez skrypt PHP, a nie bezpośrednio serwer HTTP. Coś w stylu:
  1. // moja.strona.pl/pobierz.php:
  2.  
  3. ...
  4.  
  5. if ($haslo === 'abcdef') {
  6. header('Content-Type: application/octet-stream');
  7. header('Content-Transfer-Encoding: Binary');
  8. header('Content-disposition: attachment; filename="plik.rar"');
  9.  
  10. readfile('sciezka/do/pliku/poza/katalogiem/public_html/plik.rar');
  11. } else {
  12. header('HTTP/1.1 403 Forbidden');
  13.  
  14. echo 'Brak uprawnień';
  15. }
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.