Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Porównanie dwóch baz i update
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
stania
Witam,

Niejako, że na codzień zajmuję się front-endem ale potrzebuję na wczoraj wykonać pewnego rodzaju update bazy danych, która wykona się po wywołaniu pliku np import.php

Wprost: Mam 2 sklepy GŁÓWNY i DZIECKO potrzebuję produkty w obu sklepach mają identyczne ID, w sklepie DZIECKO chcę aktualizować ilość danego produktu ze sklepu GŁÓWNEGO.

Jak to sobię wyobrażam? Po wywołaniu pliku import.php - na serwerze DZIECKA przeleci pętla (sprawdzi jakie produkty po ID są w bazie DZIECKO i sprawdzi ile produktów danego ID jest w sklepie GŁÓWNYM (ID produktów jest taki sam w obu sklepach) i uaktualni tabelę 'quantity' w bazie DZIECKA.

Może mi ktoś pomóc w tym? Jakieś wskazówki podpowiedzi.
nospor
Napisales algorytm
Cytat
na serwerze DZIECKA przeleci pętla (sprawdzi jakie produkty po ID są w bazie DZIECKO i sprawdzi ile produktów danego ID jest w sklepie GŁÓWNYM (ID produktów jest taki sam w obu sklepach) i uaktualni tabelę 'quantity' w bazie DZIECKA.
Ktorej jego czesci nie potrafisz napisac? Nie umiesz pobrac danych z bazy? Nie umiesz zakutalizowac bazy?

ps: te sklepy to są dwie różne bazy, czy moze tylko dwie rozne tabele w jednej bazie?
stania
Dzięki za zainteresowanie,

Cytat
ps: te sklepy to są dwie różne bazy, czy moze tylko dwie rozne tabele w jednej bazie?

tak to są 2 różne bazy danych na 2 różnych serwerach,

BAZA GŁÓWNA tabela ps_product, która ma w sobie takie kolumny jak:

| id_product | quantity |

i ma ok 5000 produktów.

BAZA DZIECKO tabela product, która ma takie kolkumny:

| product_id | quantity |

i tutaj jest tylko 900 wybranych produktów z GŁÓWNEGO SKLEPU (BAZY)

Umiem pobrać i wylistować wszystkie ID oraz quantity z DZIECKA

1. $db = mysql_connect('host', 'user', 'pass' ) ;
  2. if ( !$db ) die( "Brak połączenia" );
  3. $ok = mysql_select_db('baza_DZIECKO') ;
  4. if( !$ok ) die( "Brak bazy" );
  5.  
  6. $query = "select product_id, quantity from product" ;
  7. $result = mysql_query( $query ) ;
  8.  
  9. echo '<table>' ;
  10. while( $row = mysql_fetch_assoc( $result )) {
  11. // $row - rekord w postaci [nazwa] = wartość
  12. echo '<tr>' ;
  13. foreach( $row as $klucz => $wartosc ) {
  14. echo '<td>'.$wartosc.'</td>' ;
  15. }
  16. echo '</tr>' ;
  17. }
  18. echo '</table>' ;

I tu niestety potrzebuję pomocy bo chcę sprawdzić wszystkie id z mojego DZIECKA w bazie GŁÓWNEJ i pobrać wartość quantity przypisanej do id i zapisać do bazy DZIECKA
nospor
Do tego co masz, tworzysz drugie połączenie z drugą bazą. A w petli mając ID dziecko zadajesz pytanie do drugiej bazy o ilosc elementow dla tego ID.
stania
No właśnie mam problem z napisaniem tej pętli.
nospor
No petle przeciesz juz masz.
stania
Nie mógł byś na kolanie napisać jak zmodyfikować tą pętlę ?bo naprawdę nie wiem jak złapać pętlę za ID dziecka
nospor
Przeciez juz masz petle a w niej swoje id dziecka... Ty pisales w ogole ten kod?

1. while( $row = mysql_fetch_assoc( $result )) {
  2.  
  3. echo 'To jest Twoja ID DZIECKA: '. $row['product_id'];
  4.  
  5. }
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.