Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Generowanie pliku .zip z kopią strony
Forum PHP.pl > Forum > PHP
dulek09
Witam,
mam taki problem: parę lat temu znajomy zołożył dla mnie konto FTP u siebie w firmie, gdzie wrzucilem stronę (działa na jakiejś starej wersji extreme fusion). Niestety zmienił pracę, a nowy administrator serwera usunął moje konto. Został mi sam dostęp do phpmyadmin oraz dostęp do panelu administracyjnego CMSa, gdzie mogę edytować "moduły", zmienijąc ich kod PHP. Bardzo ciężko jest mi się doprosić teraz o kopię plików z dysku, a chciałem je wrzucić na nowy serwer. Oczywiście zgrałem sobie bazę, ale z plikami to już nie tak łatwo. Próbowałem je spakować do jednego zipa, ale proces pakowania od razu się zatrzymuje. Mam kod:
  1. if(system("tar -cvzf arch.tar.gz images/"))
  2. { echo '<br> <b>powodzenie</b>'; }
  3. else { echo '<br><b>blad</b>'; }

a w rezultacie otrzymuję:
  1. images/ images/podz1p.png images/z14icon.png
  2. powodzenie
Oczywiście w katalogu images/ jest zdecydowanie więcej plików, pewnie nawet ponad 100. Przypuszczam, że proces jest blokowany przez jakieś oprogramowanie zabezpieczające. Z phpinfo() dowiedziałem się PHP Version 5.2.6-1+lenny6 oraz "This server is protected with the Suhosin Patch 0.9.6.2" oraz "This program makes use of the Zend Scripting Language Engine".

Macie jakieś pomysły poza "dzwoń do nowego admina"? I tak nie odbiera...
Dzięki uprzejme za każdą pomoc.
Pyton_000
Sprawdź czy nie masz jakiegoś modułu zip czy coś w ten deseń.
dulek09
  1. BZip2 Support Enabled
  2. Stream Wrapper support compress.bz2://
  3. Stream Filter support bzip2.decompress, bzip2.compress
  4. BZip2 Version 1.0.5, 10-Dec-2007
  5.  
  6. Zip enabled
  7.  
  8. Extension Version $Id: php_zip.c,v 1.1.2.43 2008/01/18 00:51:38 pajoye Exp $
  9. Zip version 1.8.11
  10. Libzip version 0.8.0-compatible
  11.  
  12. ZLib Support enabled
  13. Stream Wrapper support compress.zlib://
  14. Stream Filter support zlib.inflate, zlib.deflate
  15. Compiled Version 1.2.1.1
  16. Linked Version 1.2.3.3

Próbowałem to załatwić jeszcze tym skryptem: http://davidwalsh.name/create-zip-php, ale niestety $result przyjmuje false :/ oczywiście sprawdzałem na innym serwerze, działa bez problemu.
Pyton_000
A próbowałeś zrobić tylko tar z plików bez kompresji ?
dulek09
Pakowanie do .tar poskutkowało, mam nadzieję, że jest na serwie na tyle miejsca aby to wszystko ogarnąć. Jedynie nie wiem dlaczego, ale zapis się udaje tylko do katalogu /images. Pewnie coś nie tak z chmodami. Dzieki serdeczne za pomoc!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.