Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: kiedy opuszczenie strony i dokad
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
robert1974
skad przyszedl (jaka strona www) pobieram przy uzyciu document.referrer (o tym bylo w poprzednich postach)

a wiecie moze jak pobrac:
1. gdzie wyszedl z mojej strony (na jaka inna strone?)
2. kiedy to nastpilo (jakie zdarzenie javascript to obsluzy najlepiej, onunload ?)
3. czy wyszedl poprzez link, wpisanie nowej strony, czy moze poprzez zamkniecie wyszukiwarki

dziekuje,
Robert
trueblue
1. Jeśli wyszedł wklepując adres w pasek to nie. Jeśli z linków wewnątrz strony, to przed kliknięciem musiałbyś wysyłać kliknięty adres ajaxem, potem otwierać link, albo zmienić linki tak aby przekierowywały do skryptu PHP, który zapisuje adres w bazie, a potem przekierowuje.
2. Powyżej, ale od biedy może być ajax na beforeunload.
3. a.) powyżej. b.) nie da się, tzn. jest to równoznaczne z zamknięciem przeglądarki, czyli c. c.) 2b).
aniolekx
a może sprawdź co potrafi Google Analytics?
robert1974
dzieki za pierwsze odpowiedzi

@trueblue:
"1. Jeśli wyszedł wklepując adres w pasek to nie. Jeśli z linków wewnątrz strony, to przed kliknięciem musiałbyś wysyłać kliknięty adres ajaxem, potem otwierać link, albo zmienić linki tak aby przekierowywały do skryptu PHP, który zapisuje adres w bazie, a potem przekierowuje."

zalozmy ze wyjscie bedzie na ktorys z linkow wewnatrz. Rozumiem ze wowczas linki wychodzace musialbym zrobic jako skrypty PHP ktore najpierw zapisuja do bazy a potem przekierowuja. Tylko ze liczylem ze da sie to jakos sprytniej zrobic. Np. przy uzytciu tego onunload, albo onbeforeunload , hm?
czy jest jakas zmienna ktora trzyma wowczas adres www tej strony na ktora wychodze? (tak jak document.referrer trzyma ta z ktorzej przychodze)

zastanawiam mnie np. jak to robi Feedjit.com ktory podaje skad wejscie i gdzie wyjscie.

@aniolekx
duzo potrafi,wiem, wiem, uzywam, ... ale niektore rzeczy chcialem sam zakodowac i wywswietlac na swoje potrzeby troche inaczej.

trueblue
Nie tylko PHP, napisałem, że może być ajax, albo od biedy onbeforeunload.
Wejście masz w document.referer, a wyjście w url linku, który klikasz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.