Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Twig][Slim] Ładowanie szablonów.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
L0k0
Witam!

Nie wiem jak sobie poradzić z 'przekazaniem' nowych zmiennych do załadowanego template'a.

Mam tak:

1. $app->get('/', function() use($app){
  2.  
  3. $app->render('main.html', array('id' => '1', 'info_type' => '', 'display' => 'none', 'info' => ''));
  4.  
  5. //... tutaj mam jakiegoś if'a i inny kod PHP
  6.  
  7. }
  8.  
  9. $app->render('main.html', array('info_type' => '2', 'display' => 'block', 'info' => 'lalala'));
  10.  
  11.  
  12. });
  13.  
  14. $app->run();

Problem polega na tym, ze drugie użycie 'redner' powoduje ponowne wygenerowanie całego template'a. Nie wiem jak przekazać same zmienne...

Pozdrawiam
Pyton_000
A nie możesz po prostu raz wygenerować szablonu z dobrymi zmiennymi ?
Forti
w kontrolerze:
  1. $twig = $this->get('twig');
  2. $twig->addGlobal('zmienna', $twojaZmienna);

Albo to co powiedział kolega powyżej.

1. $array1 = array('id' => '1', 'info_type' => '', 'display' => 'none', 'info' => ''));
  2.  
  3. $array2 = array('info_type' => '2', 'display' => 'block', 'info' => 'lalala'));
  4.  
  5. $app->render('main.html', array('array1' => $array1, 'array2' => $array2);
  6.  
  7.  
L0k0
Cytat(Pyton_000 @ 24.11.2014, 10:04:56 ) *
A nie możesz po prostu raz wygenerować szablonu z dobrymi zmiennymi ?

No właśnie nie, chodzi o wyświetlanie komunikatów: po załadowaniu strony okno komunikatów ma być niewidoczne, dopiero po skorzystaniu z formularza mogą się pojawić informacje o błędach.

Edit: poradziłem sobie rutingiem. Po prostu formularz przekazałem post'em i mam $app->post[...] dzięki czemu znowu mogę wysłać zmienne. Chociaż nie wiem czy to najlepszy pomysł...
Pyton_000
Przecież wypełniasz form, klikasz wyślij i... robisz walidację. Jak jest błąd to redirect back i dołączasz pola form + błędy i generujesz na nowo templakę.
L0k0
Cytat(Pyton_000 @ 24.11.2014, 12:46:19 ) *
Przecież wypełniasz form, klikasz wyślij i... robisz walidację. Jak jest błąd to redirect back i dołączasz pola form + błędy i generujesz na nowo templakę.

Hej

Możesz rozwinąć trochę temat? Rozumiem, że robię routing:

1. $app->get('/', function() use($app){
  2.  
  3. $app->render('main.html', array(
  4. 'info_type' => '',
  5. 'display' => 'none',
  6. 'display2' => 'none',
  7. 'info' => '',
  8. 'url' => ''));
  9.  
  10. });

I formularz wysyłam get'em więc 'wracam' do tego routingu od nowa więc gdzie musiałbym dokonać zmian wartości? Nie bardzo rozumiem...
Pyton_000
Wchodzisz na '/', wypełniasz form, post na np '/send', sprawdzasz wszystko co chcesz.
Jak masz błąd to wrzucasz w sesyjny "flash" dane z form + błędy z form (flash czyli podręczna pamięć sesyjna która wygasa po przejściu na inną podstronę)
Przekierowujesz z powrotem na np '/'. Tam sprawdzasz czy masz dane z tego forma w sessi, jeżeli tak to wrzucasz je w inputy i pobierasz błędy
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.