Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Standardyzacja - nazw argumentow referencyjnych ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Revers
Witam.

Początkujący nie jestem, ale zawsze mam dylemat jak rozwiązać kwestie z nazewnictwem parametrów metody, ktore są referencyjne. Tak by inny programista nie miał z tym problemów.
Spotkałem się z różnymi przypadkami, niektórzy dopisują 'ref' przed nazwa zmeinnej. Ja dotychczas używąłem tylko i wyłącznie opisu w dokumentacji metody.

Jestem jednak ciekaw czy jest jakiś ogólny standard, jak wy to rozwiązujecie i czy w ogóle się nad tym zastanawiacie.
Pyton_000
Jak kto woli, uważam że w dok. starczy, i dobra nazwa zmiennej
Revers
A co rozumiesz przez dobra nazwa zmiennej ? Czy w nazwie zmiennej należy w takiej sytuacji zawierać informację że jest referencyjna ?
!*!
Cytat(Revers @ 28.11.2014, 10:04:57 ) *
Czy w nazwie zmiennej należy w takiej sytuacji zawierać informację że jest referencyjna ?

Nie, od tego jest dokumentacja. Tak samo jak w nazwie metody nie używasz "_" na początku, aby pokazać że jest prywatna.
Revers
Dzięki, bo juz myślałem, że może robię źle, że używam tylko samej dokumentacji, bo niestety są ludzie, ktorzy albo nie umieją jej czytać albo nie czytają.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.