Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Prosty chat a'la facebook
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
patry6123
Witam,
Mam pytanie jak działają rozmowy na fb, że zaraz jak się napisze wiadomość to odbiorca ją dostaje?
rad11
https://developers.facebook.com/docs/chat?locale=pl_PL albo robisz chata samemu a wtedy uzywasz ajaxa, setInterval(do odswiezania postow).
patry6123
O ile zrobienie samego chatu nie jest problemem to najgorsze jest to, że nie wiem jak zrobić przekazanie informacji o tym, że przyszła wiadomość i należy ją pobrać
rad11
Mozesz to zrobic ajaxem czyli odpytac baze danych o wszystkie tresci ktore sa najnowsze wedlug daty.
Forti
Cytat(patry6123 @ 6.01.2015, 12:33:48 ) *
O ile zrobienie samego chatu nie jest problemem to najgorsze jest to, że nie wiem jak zrobić przekazanie informacji o tym, że przyszła wiadomość i należy ją pobrać

Są dwa rozwiązania.

1. websocket - może być skomplikowane, ja się jeszcze za to nie zabierałem. Powiedzmy, że jest to aplikacja "W czasie rzeczywistym", to co zmieni się u jednego klienta zmieni się odrazu u drugiego.

2. ajax + setInterval. Czyli po prostu masz routing / plik który pobiera z bazy wpisy dla użytkownika x od użytkownika y itp. (dowolne zapytanie do bazy) i wyświetli wynik. Nie wiem z czym możesz mieć tutaj problem i czego nie rozumiesz wink.gif
Jeżeli nie wiesz co to ajax, setInterval itp. to musisz poczytać a zrozumiesz.

edit:

a nowe wiadomości, po prostu wszystkie oznaczaj domyślnie przy tworzeniu read = 0, a przy wyświetlaniu (pobraniu) oznacz read = 1.
patry6123
Nie chodzi o to, że nie wiem co to Ajax i setInterval, ale właśnie brakował mi tej informacji którą podałeś. Dzięki smile.gif A jeszcze jedno, jak się pisze na FB to wyskakują te kropki, że się pisze. Jak to jest zrobione?
Rysh
Cytat(patry6123 @ 6.01.2015, 15:46:11 ) *
Nie chodzi o to, że nie wiem co to Ajax i setInterval, ale właśnie brakował mi tej informacji którą podałeś. Dzięki smile.gif A jeszcze jedno, jak się pisze na FB to wyskakują te kropki, że się pisze. Jak to jest zrobione?

Pokombinuj jest kilka możliwości aby osiągnąć. Na tym polega programowanie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.